Schooljaar 2005-2006.


Onze ouderraad  -  september 2005.

               De ouderraad van 2005.
De ouderraad van 2005.

We vergeten ze te vaak even in het zonnetje te zetten, maar de ouderraad is een heel belangrijke factor binnen de Franciscusschool.

Bijna al onze ideeën en activiteiten kunnen worden verwezenlijkt, omdat wij altijd een beroep kunnen doen op onze ouderraad. Meedenken, maar vooral hand- en spandiensten bij o.a. de sportactiviteiten, het carnaval, Sinterklaas en de kerstvieringen, het kleuterfeest en het schoolreisje en vele helpende handen bij de musical en het afscheid van groep 8.  Dames, - heren zijn zeldzaam in de OR - hartelijk dank voor jullie tomeloze inzet, in het verleden, in de toekomst en nu.


Sint en kerst 2006 - een foto impressie.Groep 7 naar het "van Gogh museum" - 31 januari 2006.


Carnaval  -  februari 2006.


Een kijkje in de Franciscusschool  -  februari 2006.

De B.B.V. is het overkoepelende schoolbestuur in de gemeente Velsen waar ook de Franciscusschool onder valt. Iedere maand komt er een personeelsblad uit en in februari 2006 stond onze school centraal. Mooi stukje reclame!


Column van meester Henk de Ruijter - voorjaar 2006.

Gedurende lange tijd verscheen er in de schoolkrant een column van meester Henk de Ruijter over allerhande zaken die te maken hadden met het dagelijks leven op de Franciscus. Onderstaande column is de moeite van het (nogmaals) lezen zeker waard! 

 

Foutje..............................

 

Op verzoek laat ik u enkele leuke versprekingen/verschrijvingen van onze leerlingen lezen. Bijna altijd ontstaan door per ongeluk gemaakte taalkundige foutjes. Een enkele keer verschrijft iemand zich expres, neem bijvoorbeeld Bas, die duidelijk liet blijken dat het vak "werkwoordspelling" hem niet bepaald boeide. Hij noemde het in zijn agenda: werkwoordkwelling. 

 

In 99 % van de gevallen is een mooie verspreking het gevolg van onwetendheid. Zo vroeg ik een kleuter onlangs waarom zij niet meedeed met een spelletje. Kent u de uitdrukking: "je doet mee voor spek en bonen"? Die kleine meid zei tegen mij: "Ik doe wel mee hoor, maar voor sperziebonen."  

Als je net over het nieuws hebt gesproken en je moet daarna een verhaal schrijven over toerisme, kan er wel eens iets mis gaan. Zo wilde Patrick in zijn verhaal vertellen over een toeristische trekpleister, maar het werd een "terroristische trekpleister". 

 

Als je niet duidelijk schrijft, kan één poot van een letter al vergaande gevolgen hebben. Zo schreef Sylvia in een verhaal over de poolgebieden over de "Moordpool".........niet bepaald een veilige omgeving. Tot slot nog een paar grappige zinnen uit de schriften van mijn (oud-) leerlingen: "ik heb gepaardrijd", "hij gaf uitlegging", "de baby lag in de confuus", ""knofleuk" en tenslotte "ik ben gisteren twee dagen ziek geweest".  Ook in de rekenschriften kom je soms komische zaken tegen. Zo kwam Tom na een ingewikkelde berekening tot de conclusie dat de wandelaar 87.000 km. per uur liep ........ 

 

U ziet het: de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Nu hoort schriften nakijken niet bepaald tot de lievelingswerkzaamheden van de modale leraar, maar af en toe valt ook daar bij nog best wat te lachen. Heeft u andere schoolse zaken waarover u in deze column iets meer zou willen weten, dan verneem ik dat graag van u voor het volgende stukje!  

                                                                                                                                          Henk de Ruijter.


Schoolreisje naar Naturalis en de Linnaeushof - mei 2006

 

Dit jaar ging het schoolreisje naar Naturalis in Leiden en naar de Linnaeushof: een combinatie van iets leerzaams en heerlijk vermaak. Na eerst een paar uurtjes vol bewondering te hebben rondgekeken in dat prachtige natuurkundig museum met uitgestorven en hedendaagse dieren gingen de kinderen lekker los op allerlei klim- en klautertoestellen, glijbanen en raceauto's en natuurlijk was er aan het eind van de dag nog tijd voor iets lekkers. Wat hebben we geboft met dat heerlijke weer!Presentatie nieuwe huisstijl - juni 2006.Schoolkamp in Egmond-Binnen - 20 t/m 23 juni 2006.

Vier dagen pret met al je groepsgenoten en genieten van leuke spelen zoals stratego, spel met de Muitersteen en de Risk-onderdelen ballonnenblazen en hoepelrace. Maar ook lekker zwemmen en spelen in het zwembad in Egmond, schatzoeken met een geheimschrift en natuurlijk een supergezellige Bonte Avond. Als extraatje  was er woensdagavond een voetbalwedstrijd tijdens het WK in Duitsland. Nederland speelde tegen Argentinië en het bleef 0-0. Dat maakte voor de pret die wij hadden niets uit: het werd een waar Oranjefeest !!


Waterfeest  -  4 juli 2006.

Het was weer eens flink warm, dus gingen we met zijn allen naar de speelplaats voor een echt waterfeest.


Afscheidsmusical groep 8 - "Hussel" -  13 juli 2006.

In 2006 speelden we onze afscheidsmusical voor het eerst in onze "eigen zaal" en vanwege deze primeur hadden we de musical helemaal zelf gemaakt: het verhaal was ontstaan tijdens gesprekken in de klas, de kinderen schreven de liedteksten op bestaande melodieën, alle dialogen waren door de kinderen zelf geschreven, de decors en zetstukken waren zelf gemaakt..........kortom een geheel eigen productie, waar we nog steeds heel trots op zijn.

Een hartelijk woord van dank aan alle medewerkers - vóór en achter de schermen - en een supergrote pluim voor groep acht!!

  

Juf Henriëtte T. en meester Hans Haer.

 Presentatie "Dit is mijn leven"  -  20 juli 2006.

Na maanden van hard werken aan het project "Dit is mijn leven" zagen de ouders voor de eerste keer het werkstuk. Dat leverde niet alleen leuke verhalen op, maar ook leuke plaatjes. Wat 'n gezellige foto's !Eénmalige aanbieding: de laatste nacht in het nieuwe schoolgebouw -         20 juli 2006.

Dit jaar nam de eerste groep acht afscheid vanuit het nieuwe schoolgebouw. Deze kinderen hadden bij het verlaten van het oude schoolgebouw al een nachtje geslapen in de oude school en omdat ze de eersten waren, wilden ze ook graag hun laatste nachtje slapen in het nieuwe gebouw. We hebben hier voor één keer in toegestemd: eerst het slotfeest en toen gezamenlijk slapen in het studiecentrum. Het was supergezellig en heel vermoeiend !


Afscheidsfoto groep 8  -  20 juli 2006.


De groepen van 2005 - 2006.