Schooljaar 2021 - 2022. (sept - april)


Een prachtige inkijk in onze school  -  augustus 2021


De rots-in-de-branding speld  -  27 augustus 2021.

De gemeente Velsen kent de "rots in de branding - speld" : een onderscheiding voor personen die zich belangeloos inzetten voor personen of organisaties. Na vele jaren leerkracht te zijn geweest op de Franciscus heeft Henk de Ruijter in 2013 besloten met pensioen te gaan, maar hij heeft de school nooit verlaten. Henk heeft inbreng in de schooltuinen, regelt alle bestellingen, geeft gastlessen handvaardigheid en is elke vrijdag op school te vinden. 

Dit jaar is dat precies 50 jaar! Voor de schoolleiding reden om Henk te verrassen met deze mooie onderscheiding. Verdiend hoor!Foto-overzicht bebouwing Fidelisterrein - sept. 2021 tot febr. 2023.

Deze week is gestart met de sloop van de aan onze school grenzende kerk. Vele malen hebben we van dit gebouw gebruik gemaakt voor kerkvieringen, maar ook voor bijeenkomsten en jubileumvieringen. De kerk gaat plaats maken voor acht eengezinswoningen, die in een soort hofje gebouwd gaan worden. We volgen hieronder de sloop en de nieuwbouw van de huizen van onze nieuwe buren met enige foto's tot de voltooiing van de bouw in 2023.  

Op de luchtfoto is ons schoolgebouw mooi te herkennen aan de zeshoekige speelzaal op de voorgrond en is het bouwterrein in donkerblauw aangegeven. 

                    Maart 2022

September 2022

                       Mei 2022

November 2022

                        Juli 2022

                     Januari 2023Kinderboekenweek - 6 t/m 17 oktober 2021.

Traditiegetrouw besteden wij op school veel aandacht aan de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is : "worden wat je wil". 

Het gaat dus over verschillende  beroepen en dat was terug te zien in de

ruime boekencollectie die op school aanwezig was.  Behalve lezen over beroepen, werden de kinderen ook geïnformeerd door allerlei ouders die kwamen vertellen over hun beroep, zoals advocaat, politieagent, dokter

enz.  en dat gebeurde vaak in de specifieke beroepskleding. Boeiend en bijzonder leerzaam! 

Als je praat over beroepen gaat het natuurlijk ook over solliciteren en stage lopen. Om mee te maken wat stage lopen betekent, liepen enkele leerlingen van groep zeven "stage" bij meneer de Ruijter. Ze hielpen met het uitpakken van de bestellingen en het opruimen van de magazijnen. Ook  juf Sylvia, kreeg hulp van enkele stagiaires. Leuk !

Ook de leerlingen van groep 7b hebben zich bezig gehouden met het onderwerp "beroepen".  Ze hebben in tweetallen een beroep gekozen en met de gevonden informatie over dat beroep een poster gemaakt. Op de poster stond informatie over de opleiding voor dat beroep, waar het beroep wordt uitgeoefend, wat je ermee kunt verdienen etc. Toen alle posters klaar waren, werd de inhoud gepresenteerd aan een ander tweetal. 

Op woensdag 13 oktober was er uiteraard het altijd-aanwezige boekenspektakel:

"de kleedjesmarkt."  Gelukkig was het goed weer en kon dit feestelijk samenzijn buiten plaatsvinden. Een grote groep kinderen had hun overbodig geworden boeken meegenomen naar school en keurig uitgestald op hun kleedjes en wat is het fijn om als ouder de boekencollectie van je kind uit te breiden met aantrekkelijke boeken voor een aantrekkelijke prijsje : van € 0,10 tot € 2,00.

Dat is nog eens fijn inkopen!


Met groep 3a en 3b naar molen "De Zandhaas"  -  27 en 29 oktober 2021.

Wat hadden we een leuke uitje naar de molen! 

Wij - de kinderen van 3a -  kwamen op woensdag aan bij de molen en we werden in twee groepjes verdeeld; de ene groep ging film kijken en de andere bezocht de molen. We hebben van alles geleerd over de molen en over het meel en wat voor lekkers  je daar allemaal van kan maken. We hebben pannenkoekenmeel en veegmeel meegekregen. Dat hebben we nodig voor ons uitje naar boerderij Zorgvrij. Later in de week ging ook onze groep 3b nog naar de molen. Ook de foto's van dat bezoek kunt u hier uiteraard bekijken. Het waren twee gezellige en geslaagde ochtenden.


Techniekdag met 6b in Zwaanshoek en bij Tatasteel - 5 november 2021.

Op 5 november heeft groep 6b een gezellige techniekdag gehad. De kinderen hebben in Zwaanshoek meegedaan aan de Slotcar Challange. Samenwerken was tijdens deze wedstrijden met modelraceauto's erg belangrijk. De kinderen vervulden verschillende rollen zoals coureur, teamleider, monteur of baanofficial en waren dus op elkaar aangewezen. We hebben ook bij Tatasteel deelgenomen aan een techniekdag. Hierbij hebben de kinderen allerlei verschillende proefjes uitgevoerd en voelden zich echte onderzoekers. De foto's geven een mooie impressie van deze gave activiteiten. 


Groep 7 bezoekt landgoed Beeckestijn  -  5 november 2021.

In het kader van erfgoed verdiepen de groepen 7 zich momenteel in de Gouden Eeuw. O.a. Rembrandt, de VOC en Buitenhuizen komen aan bod. Binnen dit thema hebben we ook een bezoek gebracht aan Landgoed Beeckesteijn, een buitenhuis uit deze periode. De kinderen zijn door middel van een rondleiding in het huis én een fietstocht rond het landgoed meer te weten gekomen over Beeckestijn. Het was een leerzame en geslaagde excursie! 


Sint Maarten op school  -  11 november 2021.

Traditiegetrouw komen de kinderen van de onderbouw op 11 november even langs in het studiecentrum om hun lampion te showen en te genieten van het eerste snoepje van die dag. Hopelijk vanavond met "corona-afstand" en goed weer lekker buiten in de buurt.Kruiwagenproject - over het Noordzeekanaal  -  12 november 2021

 

Ook in de groepen 5 wordt gewerkt aan een project in het kader van ons erfgoed. Door medewerkers van het zee- en havenmuseum is - in samenwerking met diverse leerkrachten - een leskist ontwikkeld in de vorm van een houten kruiwagen met schep en klompen. Er wordt in hoge mate aandacht besteed aan het graven van het Noordzeekanaal, maar ook de gevolgen daarvan zoals het ontstaan van IJmuiden en de ontwikkeling van de scheepvaart en de visserij komen aan bod.  Alweer een mooi en boeiend geschiedenisproject. 


Groep 5b op bezoek in het Zee- en Havenmuseum  -  16 november 2021.

De activiteit voor groep 5b in het kader van de erfgoedprojecten was een bezoek aan het zee- en havenmuseum in IJmuiden.

Het was een gezellige en leerzame excursie. 

 

In het drie verdiepingen tellende gebouw is in 12 zalen de vaste collectie opgesteld. Daarnaast is er een radar-/uitzichttoren, een buitenmuseum en een uitgebreide bibliotheek. De vaste collectie bestaat uit vele modellen, schilderijen, foto's en instrumenten.

In deze 12 zalen komen o.a. de volgende thema's  aan bod: aanleg en ontwikkeling van het Noordzeekanaal, het ontstaan van IJmuiden, de visserij, de KNRM, het Loodswezen, industrie in Velsen en Scheveningen Radio.  

(bovenstaande tekst komt grotendeels van de website van het museum). Schilderen als Rembrandt in groep 7 - 16 november 2021.

Op dinsdag 16 november veranderde het lokaal van groep 7b in een huisatelier.

De kinderen werden allemaal leerling van de Meesterschilder Rembrandt van Rijn. We leerden hoe Rembrandt speelde met licht en donker.

We mochten eerst een schets maken van een schilderij van Rembrandt en vervolgens gingen we zelf verf mengen met behulp van volle melk en pigment. En .... zeg nou zelf ........ wat een prachtige kunstwerken zijn het geworden!


Deze wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn is ook langs geweest in groep 7C met ook prachtige resultaten. Uiteraard zullen we u ook deze foto's niet onthouden. 


Pieten op school  -  19 november 2021.

Vandaag kregen we op school bezoek van enkele Pieten. Ze kwamen vooral kijken hoe het met alle kinderen en leerkrachten ging. Met een tevreden gevoel en goede berichten vertrokken ze aan het eind van de ochtend weer.

Over twee weken komen ze terug en dan nemen ze Sinterklaas ook mee !


Sint-show in de schouwburg met groep 4A - 21 november 2021.

Elk jaar komt Danceworks met een grote Sinterklaasshow en dit jaar mochten de kinderen van de groepen 4 meedoen met een speciale dans. De weken ervoor hebben ze hard geoefend onder leiding van juf. Charo en het resultaat was een prachtig optreden van ....... alleen groep 4A, want er was helaas een kink in de kabel gekomen.

Vlak voor de uitvoering moest de gehele groep 4B in quarantaine, vanwege de vele besmettingen bij kinderen, ouders en leerkrachten. Ontzettend jammer voor deze kinderen, maar een groot compliment is op zijn plaats voor de kinderen van groep 4A, die zich prima hebben aangepast aan deze veranderde omstandigheden.

Toch maar even volop genieten van deze prachtige foto's. 


Sint en pieten op bezoek - 3 december 2021.

Ondanks alle beperkende maatregelen is het Sinterklaas en de pieten toch weer gelukt om een bezoekje te brengen aan de Franciscusschool. Geen groots onthaal op de speelplaats, maar wel een - door de ouderraad (onder leiding van Sylvia en Wilma) - prachtig versierde speelzaal met een levensechte stoomboot. Sinterklaas voelde zich zichtbaar vertrouwd aan boord van deze prachtige schuit met wimpels en cadeautjes. Eerst werden alle surprises afgeleverd in de bovenbouwgroepen - ook voor de groep zeven die vandaag vanwege corona in quarantaine zit en het feest volgende week viert - en toen konden ook onze jongsten bij Sint op bezoek. Geniet van de foto's.

Mooie surprises in de bovenbouw.

Het surprise-feest in groep 5B .

Op bezoek bij de Sint.


Verlate Sint door quarantaine  -  8 december 2021

Op woensdag 8 december vierden we "Sinterkerst" in groep 7b. Een Sinterklaas-slinger in de kerstboom, Sinterklaas- en kerstliedjes die elkaar afwisselden, alles kon en mocht! In teams speelden we het "Ik houd van Sinterklaas-spel" waarbij je moest rekenen, spellen en vooral samenwerken. Elke ronde konden er Sinterklaas-chocolaatjes en een kerstlolly verdiend worden. Na elke ronde mocht het team met de meeste (choco-)punten de surprises uitpakken bij een ander team op tafel. Wat hing er een fijne sfeer in de klas en in de pauze werd er gevoetbald en wie niet meespeelde moedigde aan. Wat een topochtend ! (tekst van juf. Lisanne - groep 7b).


Vervroegd kerstontbijt i.v.m. corona  -  17 december 2021.

Op deze vrijdag 17 december vond het vervroegde kerstontbijt plaats.

Net als vorig jaar wordt de kerst- vakantie weer verlengd vanwege het hoge aantal besmettingen en de opkomst van de omikronvariant.

Gelukkig was het dit jaar wel op tijd bekend en kon er nog een gezellige afsluiting georganiseerd worden. Dat de kinderen hebben genoten is duidelijk zichtbaar in de fotoserie. Een heel speciale kerstwens van de juffen van groep 3 voor hun leerlingen.


Filmpje kijken als pbs-beloning  -  21 januari 2022

Wat een fijne beloning voor groep 5a. Met de hele klas samen gezellig film kijken terwijl je lekker ontspannen geniet met je hoofd op je kussen, in je ene hand je knuffel en de andere een glaasje limonade. Top beloning!


Bordspelen maken in groep 8  -  18 februari 2022.

In alle groepen wordt door het jaar heen gewerkt met verschillende thema's. Zo ook in de groepen acht. 

Eén van de thema's in groep 8  is wereldgodsdiensten. Het gaat dus o.a. over het Christendom, de Islam, het Boeddhisme en het Hindoeïsme. Hoe zijn deze godsdiensten ontstaan, wat zijn de belangrijkste regels, hoe zien de verschillende kerken eruit, wat zijn de heilige boeken van elke godsdienst en wie zijn de belangrijkste "personen"? 

Om deze kennis bij elkaar te testen hebben de leerlingen van de groepen acht bordspelen gemaakt, met een speelbord, opdrachten en vragen.  Wat een leuke manier om de kennis bij jezelf en een ander te testen. 


Finales schoolbasketbal in Sporthal Oost  -  27 februari 2022

 

 

" Zondag 27 februari  was het schoolbasketbaltoernooi in sporthal Oost. Onze kanjers uit groep 7 en 8 hebben heel goed hun best gedaan en alle vier de wedstrijden van de voorrondes gewonnen!

Ze hebben allemaal kunnen scoren. Bij de kwartfinale was de tegenpartij een tikje te sterk en zijn ze uiteindelijk vierde geworden van hun poule.

Er was ook een competitie vrije worpen gooien en ook hierbij zaten onze kids bij de beste 3!

Als beloning voor deze knappe prestatie hebben alle spelers

een vaantje gekregen en een mooie nieuwe basketbal voor de school" (tekst aangeleverd door de trotse ouders)


Mooi initiatief:  groep 8b in actie voor Oekraïne  -  11 maart 2022.

Een bericht van Casper, Ryan en Rens

namens groep 8b: 

 

"Groep 8b is bezig met een inzamelactie voor Oekraïne. We doen dit, omdat we vinden dat er meer geld moet komen voor de slachtoffers van de oorlog.

In alle klassen hebben we verteld over onze actie. 

Dinsdag 14 maart staan we tussen 8.15 u en 8.30 u met collectebussen bij alle ingangen van de school.

We hopen op een mooie opbrengst.  We doneren al het ingezamelde geld op een veilige manier aan Giro 555.

Alvast hartelijk bedankt voor uw donatie" 

 

Na bijna twee weken actievoeren kon er een bedrag

van € 2183,30  overgemaakt worden op Giro 555. Wij zijn enorm trots  op de kids van 8b. Wat een kanjers!!

 


Opknapbeurt schoolpleinen  -  april 2022.

Onze schoolpleinen waren toe aan een facelift: nieuwe borders, verse struiken en nieuwe houtsnippers.


Schooltuintjes voor groep 5 van start  -  8 april 2022

Vanwege de Corona-pandemie en de verschillende periodes van lock-down was het twee jaar lang niet mogelijk om gebruik te maken van de schooltuintjes, maar nu mag het weer.  Alle kinderen van de groepen vijf krijgen dit jaar een schooltuintje; deze zal qua oppervlakte iets kleiner zijn dan gebruikelijk, want we kunnen de helft van de tuin dit jaar niet gebruiken vanwege het vele onkruid en kweekgras. De tuin aan de schoolkant (op de foto rechts) zal afgedekt worden met zwart plastic in de hoop zodoende het vele onkruid te doden.

Vrijdag 22 april 2022.

 

Vlak voor de meivakantie hebben we nog even wat onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan onze tuintjes: onkruid eruit en wat nieuwe plantjes en zaadjes de grond in.  Ook tijdens de vakantie kunnen we in onze tuintjes terecht, want oppertuinman Men. de Ruijter is elke vrijdag in de schooltuintjes aanwezig.Paasontbijt  -  14 april 2022

Het is een mooie traditie geworden.

Op  Witte donderdag, de donderdag vóór Pasen, beginnen we de dag in elke groep

met een gezamenlijk ontbijt.  De kinderen maken voor elkaar een feestelijk versierde

paasdoos met daarin een heerlijk ontbijtje en een klein traktatie. Dit is tevens het moment

om de verhalen rond het Paasfeest en de betekenis ervan met de kinderen te delen.


Bezoek groep 8 aan het Bunkermuseum  -  22 april 2022.


                      Vervolg van 2021 - 2022 in menu : 2021 - 2022 (mei - juli)