Schooljaar 2017-2018.


Schooltuintjes in de zomervakantie  -  september 2017

Ook in deze zomervakantie konden de kinderen weer elke vrijdagmorgen een kijkje nemen in hun schooltuintje.

Dat deden ze ook, want het was steeds weer gezellig druk. Er viel ook heel wat te doen, de natuur houdt immers geen vakantie en dus werd er gewied, geschoffeld en geoogst. Uien, aardappelen, sperziebonen, worteltjes, courgettes, sla, op heel wat tafels stonden verse groenten en aardappelen uit de eigen tuin. Lisa liet mij dat zelfs even zien, met de vermelding dat ze haar hele bord had leeggegeten! Wat een enthousiaste kinderen, ouders, opa’s en oma’s! Het waren weer gezellige en leerzame uurtjes. De komende tijd  zullen de tuintjes geleidelijk worden leeggehaald en zit het seizoen er weer op. De afgelopen weken merkte ik al wel, dat de kinderen van de nieuwe groepen 6 nu al aan de slag zouden willen gaan. Ze moeten echter nog wel geduld hebben tot het volgende voorjaar….  

Uw vriendelijke tuinman: (ex-)meester Henk de Ruijter.

 


BHV (bedrijfshulpverlening)  -  27 september 2017

Meerdere malen per jaar op woensdagmiddag en -avond volgen 12 collega's nascholing BHV (bedrijfshulpverlening).

Ieder jaar worden de BHV-ers op school getraind om handelend op te kunnen treden in geval van een calamiteit.

Gedurende de middag wordt geoefend met allerhande blusmiddelen en met levensreddende handelingen als bijv. reanimatie.

Het avondgedeelte wordt gevuld met EHBO. De laatste tijd krijgt binnen de EHBO de epi-pen extra aandacht, daar steeds meer leerlingen in geval van nood - bijv. bij bepaalde allergieën - gebruik moeten maken van de epi-pen. Wij vinden het belangrijk dat een grote groep leerkrachten op de hoogte is van het gebruik van deze epi-pen en in geval van nood handelend kan optreden. 

Tijdens deze nascholingsdagen wordt er zowel in theorie als in praktijk gewerkt aan onze vaardigheden.
Tijdens deze nascholingsdagen wordt er zowel in theorie als in praktijk gewerkt aan onze vaardigheden.


Kinderboekenweek 2017  -  "Gruwelijk eng" -  4 t/m 15 oktober 2017

‘Kinderboeken met griezels en engerds stonden centraal in de Kinderboekenweek 2017 met het thema  "GRUWELIJK ENG". Het beloofde een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt, ligt voor iedereen anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal overwonnen.’ Er waren weer vele activiteiten: wie maakt het mooiste kunstwerk, de mooiste rap of de mooiste strip over het thema. De kinderen van de groepen 7 en 8 deden mee aan de voorleeswedstrijd en natuurlijk was er de traditionele boekenmarkt. Lekker snuffelen tussen al die boeken op zoek naar dat ene  speciale boek !

 

Tijdens elke boekenweek zijn we tevens op zoek naar de voorleeskampioen van onze school en daarom was het vrijdagmiddag muisstil in het studiecentrum. Vol aandacht luisterden de leerlingen van de groepen 7 en 8 naar de voorleeskampioenen. Groep 7a werd vertegenwoordigd door Vince, namens groep 7b las Sanne voor, Marwa voor groep 8a en Mike was de genomineerde namens groep 8b.

Alle vier de kandidaten hebben ongelooflijk goed voorgelezen en uiteindelijk heeft onze jury na rijp beraad een keuze gemaakt.

De voorleeskampioen 2017 is geworden: Vince.

Hij zal ons vertegenwoordigen tijdens de voorleesfinale van alle Velsense basisscholen.

 


Groep 3 naar de molen - 7 november 2017

Juf Nadine aan het woord:  “Afgelopen dinsdag 7 november is groep 3c naar molen “de Zandhaas” in Santpoort geweest.

Daar mochten we tot de top van de molen klimmen en hebben we het graan/meel kunnen proeven.

We kregen ook een zak met meel mee naar school. Wat zullen we daar mee gaan doen?

Het was een heel geslaagde middag. Alle hulpouders/opa's nogmaals bedankt".

 Groep 7 naar Leiden  -  14 november 2017

In groep 7 hadden we het bij geschiedenis over de Egyptenaren en daarom bezochten we het museum voor Oudheden in Leiden.

Daar kan je heel veel beleven. Er zijn verschillende afdelingen: mummies, tempels en priesters, de Nijl, goden, Farao’s, piramides en nog veel meer. De kinderen uit de klas mochten een speurtocht doen. We hadden een doe-boekje waar we serieus mee bezig waren. Er is ook veel te doen. De meeste kinderen wilden aan het eind van de dag niet weg.

We waren verdeeld in groepjes van 3 personen en we moesten alles zelfstandig doen. Juf was trots, want we hebben ons voorbeeldig gedragen.

Geschreven door Levi en Rosalie.


Stamppottenfeest groep 7  -  24 november 2017.

Afgelopen vrijdag was het een gezellige boel in het studiecentrum. De leerlingen van de beide groepen 7 hadden “Stamppottenfuif”. Tijdens de stamppottenfuif sluiten de leerlingen het schooltuinenproject af. Dit project start in groep 6, dan krijgt iedere leerling een eigen schooltuin. Gedurende een heel jaar krijgen de leerlingen les in zaaien, oogsten en het bijhouden van de tuin. Er is weer voldoende “lekker en gezond” geoogst door de leerlingen.


Sinterklaasfeest  -  een foto-impressie  -  5 december 2017


Kerst  -  december 2017

Dinsdag 19 december stond het studiecentrum helemaal op z’n kop, letterlijk en figuurlijk. Theatergroep Ziezus speelde een kerstvoorstelling. De leerlingen mochten tijdens de voorstelling onderwerpen inbrengen, meezingen en zelfs meespelen op het podium. Het was een zeer geslaagde voorstelling waarbij de leerlingen genoten hebben van muziek en spel. Mooi om onze leerlingen deze culturele ervaring mee te geven.

 


 

Op woensdag 20 december hebben we met alle leerlingen de kerstviering gehouden. Dit jaar stond de kerstviering in het teken van: ‘Onderweg naar het licht.’ In de viering hebben we gezongen en gesproken, geluisterd naar muziek en gekeken naar het kerstspel, dat door groep 7b werd uitgebeeld.

 

 

Ontroerend in de kerstviering waren ook de gedichten en verhalen van de leerlingen uit de groepen 5 t/m 8. In de klas hebben de leerlingen de gedichten voorbereid. Het thema van de schrijfopdracht was ook ‘Onderweg naar het licht’. In de klas is gesproken over hoe wij kerst vieren, maar dat dit niet voor alle kinderen op de wereld zo zal zijn. Eén van de mooiste gedichten hebben we hiernaast opgenomen.

 Schoolschaaktoernooi  -  4 februari 2018

 

Op zondag 4 februari 2018 hebben vijf kanjers van onze school meegedaan aan het schoolschaakkampioenschap.
Sake, Roan, David & Viggo (groep 6a) en Sofie (groep 4b) hebben een ontzettend leuke middag gehad. Onder leiding van de vader van Sake en Sofie hebben de leerlingen een hoop nieuwe technieken geleerd. Van sommige technieken hadden de kinderen nog nooit gehoord. Tussen de wedstrijden door werd er druk geoefend om de nieuw-bijgeleerde technieken onder de knie te krijgen.

We zijn als school heel trots op onze schaak-kanjers!

Sake, Roan, David, Viggo en Sofie : wees trots op jullie prestatie en we hopen dat jullie volgend jaar weer meedoen.

 


Afscheid van "ome Ed"  -  20 februari 2018.

Na 36 jaar nam "ome Ed" afscheid als klusjesman van de school. Vele jaren heeft Ed het onderhoud van de school voor zijn rekening genomen. Van lampen vervangen en stoelen maken, tot het repareren van volledige waterleidingen.

Ook heeft Ed vele malen de ballen van het dak gehaald. Met de beide groepen 8 hebben we afgelopen dinsdag alle cadeaus aan ome Ed overhandigd. Iedere groep had een speciaal bedankje gemaakt voor Ed. Zo waren er vele tekeningen en harten van goud, ook bloemen en namens de school een mooi cadeau.

We bedanken Ed voor de jarenlange toewijding en inzet voor onze school.


Finales schoolbasketbal - 10 maart 2018.

Op zaterdag 10 maart vonden de finales plaats van het schoolbasketbal toernooi. De Franciscus was met meerdere teams aanwezig en de jongens en de meisjes van Franciscus 1 en 2 hebben gestreden voor wat zij waard waren. Helaas werd de grote finale net gemist, maar beide teams stonden wel tegenover elkaar in de strijd om de 3e plaats. Een sportieve strijd waarbij vooral veel werd gelachen en de uitslag minder belangrijk was: van die beker waren we toch al verzekerd !

We willen de kinderen en speciaal ook de coaches van harte bedanken voor hun sportiviteit en inzet tijdens het toernooi.


Schaatsen in groep 6  -  15 maart 2018

Begin 2018 bereikte ons het bericht dat het schoolzwemmen voor de beide groepen 6 kwam te vervallen.  Er was iets verkeerd gegaan in de planning van het zwembad. Grote teleurstelling bij de leerlingen.  Gelukkig kwam er een prachtig alternatief langs. Donderdag 15 maart werden de leerlingen van de groepen 6 uitgenodigd om tegen zeer gereduceerd tarief een ochtend te komen schaatsen.  Verhuur van de glij-ijzers was gratis, waardoor het voor iedere leerling mogelijk was om te delen in de ijspret en er werd dan ook met volle teugen genoten.
 Techniekmiddag  -  lekker knutselen  -  22 maart 2018.

Op donderdag 22 maart  vond de techniekmiddag plaats voor de groepen 3 t/m 7. De school gonsde van de activiteiten. Zo werden er proefjes gedaan met o.a. magneten, ijzervijlsel, water met kleurstof en met elektriciteit. Er vlogen zelfgemaakte ballonwagens door de gang  en parachutes werden opgelaten, waarbij met een timer werd gekeken hoe lang de parachute in de lucht bleef. Er werd gebouwd met constructiemateriaal. In het studiecentrum werd zelfs IJmuiden nagebouwd. Kortom, het was genieten voor de leerlingen, de leerkrachten en de ouders. Voor herhaling vatbaar dus !    


"Lentekriebels" -  19 en 23 maart 2018

Kinderen staan nog heel open voor normen en waarden. Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt en ook een onderwerp waar kinderen uiteraard vragen over hebben. Door dit onderwerp al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken, raken kinderen ermee vertrouwd. Op deze manier krijgen ze betrouwbare en op hun leeftijd afgestemde informatie waar ze later veel aan hebben: ze durven eerder vragen te stellen over (hun) seksualiteit, ze ontwikkelen waarden en normen, worden weerbaarder en leren respectvol met elkaar om te gaan.

De week werd voor alle groepen afgesloten met een door veel ouders bijgewoonde dansworkshop o.l.v. Daniël.Paasontbijt  -  woensdag 28 maart 2018.

Woensdag 28 maart vierden we Pasen. In iedere klas waren er prachtig versierde paasontbijt-boxen. De kinderen hebben genoten van de verrassingen, die hun klasgenoten hadden gemaakt. Alle kinderen  hebben hun best gedaan om een zo mooi mogelijke paasdoos te maken. Voor andere kinderen was het soms wel een teleurstelling, wanneer een medeleerling het paasconcept niet helemaal had begrepen, maar ook dat weten we op school in goede banen te leiden, waardoor het paasontbijt voor alle kinderen lekker en gezellig was.Rekenen in de buitenlucht  -  17 april 2018.

Een veelvoorkomend beeld over rekenen is : een rekenboek, een schrift, een pen, potlood en liniaal en dan maar duf sommetjes maken. Voor een grote groep kinderen een hoofdpijndossier! Maar het kan ook anders.

Gedurende het schooljaar gaan onze leerlingen geregeld naar buiten om rekenopdrachten uit te voeren; echt meten en wegen,  rekenen wordt in eens een sociaal gebeuren waarbij kinderen uit de onderbouw worden geholpen door kinderen uit de bovenbouw, lekker knoeien met water om de inhoudsmaten te oefenen, werken met speel- en flitskaarten en op deze manier komen vele rekenactiviteiten gedurende het schooljaar voorbij.

Rekenen saai ? Hoezo !!


Alweer schoolvoetbalkampioen !   -  19 april 2018.

Jade: "Alles is goed en gezellig. Wij zijn een heel leuk team". Prachtige woorden uit de mond van één van de dames uit het winnende voetbalteam van de groepen 5/6 na de finale die met maar liefst 7-0 werd gewonnen. Het plezier straalde er dan ook vanaf en vol vertrouwen kijken ze nu uit de regiofinales van 16 mei, thuis bij V.V. IJmuiden. Laten we ook dit niet vergeten: Ook de meisjes uit de groepen 7 en 8 stonden in de finale en ze verloren krap met 4-3 van de Parnassia. Voor de beide team een groot compliment !

Op 16 mei speelden onze dames dus de volgende ronde. De tegenstander kwam uit Zwanenburg en er werd met maar liefst 6-0 gewonnen . De volgende horde is de regiofinale in Uithoorn en daarna nog één stapje en dan wacht Zeist. Maar eerst nog even samen met de Vliegende Hollander op de foto.

De twee kampioensploegen uit IJmuiden gezusterlijk op de foto na het bereiken van de halve finale.
De twee kampioensploegen uit IJmuiden gezusterlijk op de foto na het bereiken van de halve finale.

Ook de één na laatste horde werd genomen. Na twee maal 0-0 en een 1-0 werd de finale bereikt. Nu wordt het echt spannend!

De finale was op 6 juni en eindigde in een stafschoppenserie die net werd verloren, maar wat zijn we supertrots op deze voetbalmeiden. We kijken uit naar volgend jaar !
Koningsspelen - 20 april 2018.

De dag begon al heerlijk: het zonnetje scheen en dat gaf deze Koningsspelen meteen al een feestelijk tintje. Alle kinderen begonnen in hun eigen groep met een gezond Koningsdagontbijt: lekkere  broodjes, een drankje en een appel en een eitje gaven de nodige energie. De kleuters hebben gedanst en heerlijk gesprongen op een groot springkussen.  De kinderen van de groepen 3 en 4 gingen naar de tennisbanen in Santpoort-Noord voor de nodige spelletjes. De groepen 5 en 6 speelden allerlei spelletjes in Sporthal Oost en de kinderen van de hoogste groepen hebben volop genoten op het strand. Onze dank gaat uit naar alle "helpende handjes".Renovatie kleuterplein  -  18 t/m 30 april 2018.

Gedurende deze periode is het kleuterplein met het klimtoestel en de zandbak omgetoverd in een prachtig verkeerstuin met o.a. straatjes, een rotonde, een glijbaan en een wilgenhuisje. Het ziet er werkelijk prachtig uit. Schoolreisje naar Drievliet - 15 mei 2018

 

Wat een zonovergoten superdag hadden onze kinderen op dinsdag 15 mei in Drievliet. De leerlingen van de groepen 3 t/m 7 hebben genoten voor tien! Sommige attracties werden meerdere malen bezocht. Hartelijke dank aan alle hulpouders die deze dag meegingen om de kinderen een topdag te bezorgen. Volleyballende meesters en juffen  -  1 juni 2018.

Het was weer zover. We hadden zulke goede voornemens; we zouden gaan trainen en de tweede plaats van vorig jaar verbeteren. Helaas is het trainen er niet van gekomen en misschien was het resultaat daarom dit jaar wat minder, maar we hebben wel lekker gespeeld en het was vooral bijzonder gezellig.

 

 

De plannen voor volgend jaar liggen er al weer en er werd ook weer gesproken over trainen. Wie weet komt er van en kunnen we met enig uitstel toch voor die eerste plek gaan ............

Aan de inzet zal het zeker niet liggen.Bezoek ruïne van Brederode  -  5 juni 2018.

Een enthousiaste leerling vertelt: 

"We zijn met groep 6a en 6b naar de Ruïne van Brederode geweest. We hebben nu heel veel geleerd, zoals hoe ze gingen vechten en hoe ze leefden. We hebben geleerd hoe je touw moet maken, hoe je moest vechten met een stok en hoe je moest schieten met pijl en boog. Toen we gingen stokvechten was er een man die heel erg streng was. Dat was niet zo fijn, maar hij deed dat voor de veiligheid. Als je goed luisterde, was hij gewoon vriendelijk. Je kon ook linzensoep proeven met een stokbroodje. Ik vond het heel erg lekker. In de tent van de commandant kregen we informatie. Vroeger lagen daar de man en de vrouw samen in een éénpersoons bed. De man had een kussen en de vrouw moest achter haar man plat liggen op het bed. Want als er een vijand in de tent kwam, kon hij niet bij de vrouw komen. De man had altijd zijn zwaard bij zich liggen. Als er dan een indringer kwam in de tent, kon hij hem zo pakken. Er was ook een man die veel zwaarden en andere wapens liet zien. Het was heel leuk en interessant."
 
Kristina.


Techniekdag - 7 juni 2018

Donderdag 7 juni was het volop genieten voor de leerlingen van de groepen 3 t/m 7, want er werd in verschillende vormen techniek aangeboden. Zo werden er proefjes met vliegtuigjes gedaan, er werd gebouwd met verschillende materialen en er waren andere technische hoogstandjes.

In de groepen 5 kwam zelfs meester Ruud, een echte techniekleraar van het Vellesan College. Hij liet allerlei technische proefjes zien, zoals ballonnen en bussen van de Pringels die ontploften en M&M's die in water verkleurden. Het was enorm interessant voor de leerlingen en mooi om te zien dat je ook heel veel kunt leren door dingen te doen!


Schoolkamp in Egmond-Binnen - juni 2018.

We gingen gezellig drie dagen op kamp naar de Broekakkers, een mooi kamphuis in Egmond-Binnen. Er was een groot veld waar je heerlijk kon voetballen. We deden veel leuke spelletjes, zoals levend stratego en het spannende avondspel met de Muitersteen. Binnen in het kamphuis deden we regelmatig gezelschapsspelletjes, maar ook een opdrachtenspel waarbij je je heerlijk kon uitleven met bijv. verkleden Ook het bezoek aan Egmond aan Zee was leuk : even lekker shoppen en smullen van ijsjes en reuzefrikadellen!  De Bonte Avond op donderdag was super, met leuke toneelstukjes, dansoptredens en lekker gek doen op de dansvloer. Vrijdag gingen we alweer naar huis, maar eerst nog even lekker zwemmen en spelen in zwembad  "de Waterrakkers" in Heemskerk. Om 18.00 uur waren we moe maar voldaan terug op school waar alle ouders ons stonden op te wachten.


Musical groep 8  -  "Betoeterd"  -   12 juli 2018

Wanneer de bewoners van de Bekersteeg ruzie krijgen is Sjef, een zwerver in een vuilnisbak, altijd degene die de ruzie kan sussen met zijn magische trompetspel.

Maar nu de wijk is opgekocht door de steenrijke zakenman Ronald Ramp, dreigt de hele buurt te verdwijnen. De bewoners komen in opstand terwijl de sloop al is begonnen. Misschien kan Sjef dit conflict oplossen met zijn trompet. Maar… waar is Sjef?

 

Ook dit jaar heeft de school weer een afscheidscadeau ontvangen van de groepen acht. Dit keer was het een prachtig bedrag voor sport- en spelmaterialen die gebruikt kunnen worden tijdens het schoolkamp. De leerkrachten van groep acht hebben meteen al een eerste aankoop gedaan: de zogenaamde funslangen.

 


De groepen van 2017 - 2018.