Schooljaar 2018-2019


Schooltuintjes in de vakantie  -  september 2018.

Ook dit jaar was het weer mogelijk om gedurende de grote vakantie de schooltuintjes bij te houden.

Dankzij de inzet van onze tuinexpert - (ex-) meester Henk de Ruijter - konden de kinderen naar hartenlust de nodige  werkzaamheden verrichten.Pierloop - 9 september 2018.

IJmuiden heeft het even twee jaar zonder Pierloop moeten doen, maar op zaterdag 9 september 2018 was hij weer terug. Vanaf 1990 is de Pierloop een traditionele activiteit in IJmuiden. Maar ná 2015 leek het opeens afgelopen. Dit had meerdere redenen o.a. de vele werkzaamheden in het centrum, waardoor de veiligheid in het geding kwam en het feit dat de hoofdsponsor zich had teruggetrokken. 

De Franciscus was weer met een groot aantal lopers aanwezig en wederom mocht er een beker in ontvangst genomen worden; tijdens de scholierenloop was de totaaltijd van onze kanjers slecht 27 seconden hoger dan de totaaltijd van de winnende school en daarmee wonnen we de derde prijs: een pedalo om mee buiten te spelen.  Een felicitatie en een groot compliment voor ouders, supporters en lopers is zeker op zijn plaats.


Laatste werkzaamheden schooltuintjes  -  5 oktober 2018.

Op vrijdag 5 oktober hebben de leerlingen van de groepen 7 de laatste werkzaamheden in de schooltuintjes verricht.  Gelukkig was er een mooie oogst aan appels en daarmee hebben ze deze ochtend appeltaarten gebakken. Dat was leuk, maar nog leuker was het opeten ervan tijdens het spelen van gezellige spelletjes.

Een geslaagde ochtend.Kinderboekenweek  -  3 t/m 14 oktober 2018.

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar "vriendschap". Uiteraard hebben we als school weer verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de traditionele boekenmarkt. Kinderen mogen op woensdag hun eigen boekwinkeltje inrichten in het studiecentrum en daarop volgt altijd weer een gezellige drukte; nergens kunnen je tegen zulke mooie prijzen je boekencollectie aanvullen. Een tweede in het oog springende activiteit was het onder professionele leiding instuderen van een mooi toneelstuk over "vriendschap".  De kinderen van de groepen 7 waren de geluksvogels die mee mochten doen. Op vrijdag 12 oktober voerden zich hun toneelstuk op voor alle leerlingen van de school en de ouders van de groepen 7. Fijn om onze leerlingen weer zo lekker creatief bezig te zien !Koninklijke onderscheiding voor "ome Ed" - 19 okt. 2018

Op vrijdag 19 oktober ontving ome Ed uit handen van de locoburgemeester van IJmuiden een Koninklijke onderscheiding. De uitreiking vond plaats op de Franciscusschool in het bijzijn van zijn familie en de leerlingen.

Ome Ed heeft zich vanaf 1980 tot begin van dit jaar ingezet voor de school; het was zo ongeveer zijn tweede thuis !

Hij verrichtte een breed scala aan klussen:  loodgieterswerk, timmeren, metselen, elektra en tuinonderhoud. Daarnaast was hij met veel inzet en plezier actief bij de tussenschoolse opvang. Hij hielp bij het verzorgen van het eten, las voor en ging met de kinderen buiten spelen. Ondanks allerlei tegenslag met zijn gezondheid bleef hij zich tot maart van dit jaar actief inzetten met altijd een opgewekt humeur en een vette lach op zijn gezicht. Toen was de koek op! We hebben dankbare herinneringen aan onze "ome Ed". 

Ome Ed is benoemd in de Orde van Oranje Nassau en wat heeft hij dit ongelooflijk verdiend!!Groep 7 in het Rijksmuseum  -  8 november 2018

De kinderen van de groepen 7 boffen dit jaar maar, want ze hadden al weer een super activiteit ! In het kader van een project rond het cultureel erfgoed werd een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum in Amsterdam.Het feest van Sinterklaas  -  5 december 2018.

Natuurlijk bezocht Sinterklaas ook dit jaar weer de Franciscusschool en dus klonken er om 8.30 uur harde sirenes op het schoolplein; Sint werd gebracht door de politie. Sint kwam natuurlijk langs bij alle kinderen van de onderbouwgroepen, maar ook de hogere groepen werden niet vergeten. Daar vierden we traditiegetrouw het Sinterklaasfeest met surprises en ook dit jaar waren er weer pracht exemplaren bij, maar de surprise van Nina uit groep 7b sprong er echt uit: de prachtige flamingo had zelfs een prijs gewonnen bij de surprisewedstrijd van RTL ! 


Kerstactiviteiten  -  19 en 20 december 2018.

De groepen drie deden dit jaar de uitvoering van het kerstverhaal. Dat was natuurlijk heel spannend voor ze, want ze moesten stukjes tekst en danspasjes onthouden en daarnaast zat het hele studiecentrum vol met leerlingen van de school, ouders en opa's en oma's. 

Het was ontzettend leuk om naar te kijken en ze hebben het allemaal erg goed gedaan.

Op donderdag gingen de leerlingen van groep 8b naar verpleegtehuis "Velserduin". Daar werden, samen met een groep bewoners, eerst kerststukjes gemaakt en dat was een heel gezellige activiteit. Aandoenlijk om te zien hoe jong en oud hier samenwerkten. Daarna mochten onze leerlingen de kerststukjes naar de kamers van de andere bewoners brengen en de kinderen waren heel blij met de reacties; er waren zelfs traantjes, bij jong en oud!

Donderdagavond was er natuurlijk weer het traditionele kerstdiner in je eigen groep temidden van feestelijk aangeklede klasgenoten. Naast alle lekkere hapjes en drankjes was het ook vooral gezellig met elkaar. Er waren modeshows,  er werd gezongen, muziekinstrumenten werden bespeeld, we keken naar kerstfilmpjes en natuurlijk werd er voorgelezen. Schrijvers op school  -  eerste week februari 2019.

Deze week werd onze school bezocht door twee schrijvers: Anke Kranendonk, bij de kinderen o.a. bekend van de boeken "Liever een hond" en "Ik word nooit normaal" en Rian Visser , die we o.a. kennen van "Wil je met mij...?

en de "Blitz-boeken".  Beide dames vertelden over hun werk, het tot stand komen van een boek en uiteraard werd er veel voorgelezen. Leuk om de persoon achter jouw favoriete boek te leren kennen.


Afscheid van onze directrice - welkom Astrid D.  -    22 februari 2019.

 

Na een kleine 2,5  jaar gaan we al weer afscheid nemen van onze directrice Pauline van W.

We wensen haar heel veel geluk en plezier in haar nieuwe onderwijs - werkkring.

Wij maken kennis met onze interim-directrice mevr. Astrid D., die onze school zal leiden tot het eind van dit schooljaar. In de tussentijd wordt er gezocht naar een nieuwe directeur.


Koningsspelen  -  12 april 2019.

De dag werd geopend met een spetterende dans uitgevoerd door de leerlingen van de groepen 1-2e en 4c.

Daarna gingen we eerst genieten van een heerlijk koningsdag-ontbijt in onze eigen groep, waarna de dag verder spelend werd doorgebracht op school, in de sporthal, op de tennisbanen en op het strand. Een foto-impressie.


We hebben alweer een schoolvoetbalkampioen  -  18 april 2019.

Dit jaar stond de Franciscusschool zelfs met twee teams in de finale van het voetbaltoernooi; dat is een heel knappe prestatie. De jongens van de groepen 5/6  speelden hun finalewedstrijd tegen het team van "De Pionier". Ze hebben zich kranig geweerd, kwamen al snel op een flinke achterstand, maar knokte zich mooi terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk werd er toch met 7-4 verloren. Jammer, maar alleen al de finale halen is iets om trots op te zijn. 

Onze dames van groep 7/8 speelden hun finale tegen "De Klipper" en de Franciscus werd kampioen! Een prachtige prestatie. 


Gezamenlijk thema  -  toneel  -  13 mei 2019.

Op maandag 13 mei was het dan eindelijk zover. Na maandenlange voorbereiding en met de hulp van een enorm grote groep enthousiaste mensen stonden onze leerlingen deze maandag te schitteren op het toneel van de Stadsschouwburg.  Het mooie van deze productie was dat alle kinderen van onze school zich op hun eigen manier konden uitleven op het toneel; voor regisseur Iris S., bedenkster en schrijfster van dit toneelstuk een immense klus. Het toneelstuk is gebaseerd op de fabel "Van den Vos Reynaerde." In een circusachtig decor namen de spelers ons mee in het verhaal van de vos. Hij probeert op allerlei slinkse manieren de mensen op het verkeerde been te zetten. Niet in alle situaties lukt hem dat; onze vos is zo slim als de domheid van anderen hem toelaat.

Op het eerste oog is dit verhaal een zwaarmoedig stuk, maar het is door onze leerlingen met zoveel luchtigheid en humor gespeeld, dat zelfs de begrafenis-scene voor de nodige hilariteit zorgde. Een groot compliment aan alle kinderen en heel veel dank aan allen die zich hebben ingezet om dit prachtige eindproduct te realiseren.

De enige die hier wel met naam wordt genoemd is bedenkster/regisseur Iris S. Wat een ongelooflijke  prestatie !

Het officiële programmaboekje van deze voorstelling.We hebben weer een nieuwe directeur  -  even voorstellen  -  3 juni 2019

Graag stel ik me aan u voor: Mijn naam is Bianca S. en ik ben sinds 3 juni jl. als directeur werkzaam op deze mooie school. Om antwoord te geven op de vragen die jullie kinderen mij al gesteld hebben de afgelopen dagen: ik ben 51 jaar, getrouwd, ik heb twee volwassen kinderen en een (gehandicapte) hond en ik woon dichtbij, dus ik kan lekker op de fiets naar school toe komen. De periode tot de zomervakantie staat voor mij vooral in het teken van de overdracht. Onze interim-directeur Astrid D. is tot die tijd nog eindverantwoordelijke.

Na de zomervakantie neem ik dat stokje graag van haar over. 


Juffendag  -  18 juni 2019.

De kleuterjuffen waren deze week allemaal jarig!

 

Wij vierden onze juffendag gezellig op school met verschillende activiteiten voor de kinderen, o.a. een stoelendans, een digitale muziekles en piratentikkertje. 

De kinderen gingen moe maar voldaan naar huis.

Voor onze juffenverjaardag vroegen wij aan de ouders en kinderen om een donatie voor het kindertehuis Batang Pinangga op de Filippijnen. In dit kindertehuis worden (wees)kinderen opgevangen die een zeer slechte start in het leven hebben gemaakt. Ze zijn vaak mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Batang Pinangga geeft het kind een dak boven het hoofd, eten, onderwijs en bovenal heel veel liefde. 

 

In alle kleutergroepen tezamen hebben we het ongelofelijke bedrag van € 649,15 ontvangen. Wat ontzettend fijn!

 


Het gaat steeds beter - 21 juni 2019.

Voor de vierde keer op rij nam het team van onze school deel aan het jaarlijkse leerkrachtenvolleybaltoernooi en het gaat steeds beter.

Na drie gewonnen wedstrijden waren we gedeeld EERSTE met de Klipper, maar omdat de Klipper de wedstrijd tegen ons had gewonnen werden zij tot toernooiwinnaar uitgeroepen.

Wij zijn toch trots op dit resultaat, want na een vierde en een tweede plaats is er nog steeds een stijgende lijn.

Inmiddels hebben enkele dames zich aangesloten bij een volleybalvereniging en trainen nu wekelijks!

Dat brengt ons grote doel voor 2020 steeds dichterbij:

Kampioen worden!


Regiokampioenschap schoolvoetbal meisjes - 15 mei 2019.

Het kon al niet op voor de meisjes van groep 7/8: in april waren ze schoolvoetbalkampioen geworden en natuurlijk volgen dan de regionale wedstrijden en wel op een heel speciaal tijdstip: tijdens het kamp!!

Hieronder volgt het verslag uit de IJmuider Courant:

Dat het zoet van de overwinning steeds lekkerder wordt, blijkt wel na de finale van de meisjes – groep 7-8 – van de Franciscusschool uit IJmuiden. Na de 1-0 van Nikki maakt de Bos en Vaartschool uit Haarlem gelijk. Het lijkt erop dat strafschoppen de beslissing gaan brengen. Totdat diep in de tweede helft Maartje de 2-1 scoort. Binnen no-time vliegen Nova, Jente, Irene, Danina, Maerle, Indi, Nikki, Danique, Fee en keepster Sophia haar om haar nek alsof de Europacup al binnen is. Coach Penney maant haar speelsters nog even op te letten, maar amper twee minuten later is er na het laatste fluitsignaal weer feest. Met matchwinner Maartje als stralend middelpunt.

Het geheim van het team is niet ver te zoeken. Sterker nog, het komt door hun lidmaatschap van V.V. IJmuiden. ,,We spelen allemaal hier. Op dit gras. Het is ons clubhuis en het zijn onze kleedkamers. Het is dus voor de meesten van ons een echte thuiswedstrijd. Op Nikki na, want die speelt bij Stormvogels’’, vertelt Jente uitgelaten.

De titel komt de Sint Franciscus ook toe. In de poulefase zijn ze met 3-0 en 4-0 te sterk voor respectievelijk Bosbouwers uit Hoofddorp en Kameleon uit Zwanenburg. Vooral in de tweede wedstrijd is Irene in vorm. ,,Ik heb ze alle vier gescoord. Misschien komt het omdat ik voor Ajax ben’’, zegt ze bescheiden.

Het enthousiasme van de groep is aanstekelijk. Een kakofonie van door elkaar pratende meiden die allen het hoogste woord hebben. Coach Penney  is volgens het team dé grote drijfveer.  ,,Ze heeft altijd positieve aandacht voor je’’, jubelen ze in koor.      En dan blijkt dat het team net van kamp komt. ,,Geen trainingskamp, maar schoolkamp in Egmond-Binnen. We hebben hier drie uur naar toe gefietst. Gelukkig gaan we zo met de auto terug.’’


Schoolkamp groep 8  -  15 t/m 17 mei 2019.

Eindelijk was het weer zover. De kinderen van groep 8 hadden zich er lang op verheugd, maar eindelijk was het woensdag 15 mei, 10.00 uur. Iedereen stond in de startblokken voor de "barre" fietstocht naar Egmond-Binnen.

Drie heerlijke dagen op kamp in een mooi kamphuis met een groot sportveld erbij, de duinen in de buurt, het gezellige Egmond aan Zee waar je heel leuk kunt shoppen, veel sport- en spelactiviteiten, spannende en soms zelfs wat enge speurtochten, een swingende Bonte Avond en ook nog even wat gezellige tijd doorbrengen in het zwembad. Het kon niet op en wat hebben onze leerlingen genoten ! Nog even nagenieten van de foto's.


Afscheidsmusical groep 8  -  "Gewoon super"  -  9 juli 2019.

Manus werkt in een doodgewone supermarkt, Gewoon Super. Het lijkt alsof de tijd daar een beetje heeft stilgestaan.
Het personeel neemt de tijd voor zijn klanten, waardoor alles een beetje langzamer gaat. Maar gelukkig knapt Manus veel klusjes op, waardoor alles toch voor elkaar komt. Manus heeft een geheim: als hij de oude klok van de muur haalt, staat de tijd letterlijk stil. Zo kan hij achterstallig werk verrichten.

 

Het personeel wordt opgeschrikt als opeens blijkt dat ze zijn genomineerd in de wedstrijd Supermarkt van het Jaar. Dit is een kwajongensstreek van de YouTubers van KapotTV. Het personeel weet niet wat ze ermee aan moeten. Ze zijn toch niet hip genoeg om hieraan mee te doen?

 

Op dinsdag 9 juli stonden de leerlingen van onze groepen 8 te schitteren op het toneel en lieten alle aanwezigen genieten van een vlekkeloze voorstelling. Een dikke duim, kanjers ! 


De groepen van 2018 - 2019.