Schooljaar 2014-2015.


De (jonge) vrouwelijke collega's wilden ook apart  -  september 2014

Ieder jaar gooien de jonge(re) vrouwelijke collega's al hun charmes in de strijd voor een eigen foto. Ze noemen zich voor deze gelegenheid "de meisjes ". Er zijn veel van deze foto's gemaakt : mooi plaatje toch !


Pierloop  -  13 september 2014.

Het was die zaterdag druk op Plein 45, waar de finish was van de Pierloop. Maar liefst 96 leerlingen van de Franciscus liepen mee vaak bijgestaan door één van hun ouders. De eerste plaats van het scholenklassement werd net niet gehaald, maar we waren een goede tweede. De snelste jongen van onze school was Roy die de drie kilometer liep in 11.14 min. en het snelste meisje was Isa met de mooie tijd van 11.25 min.


Kinderboekenweek  -  "Feest"  -  1 t/m 12 oktober 2014.

Uiteraard werd er ook dit jaar weer veel aandacht besteed aan de kinderboekenweek. De traditionele boekenmarkt is niet meer weg te denken en is voor menig ouder een mooie gelegenheid om op een voordelige manier "nieuwe" boeken aan te schaffen. Ook dit jaar was er voor de onderbouw weer een tekenwedstijd en de kinderen van de bovenbouw zetten hun beste beentjes voor bij het schrijven en tekenen van een goed verhaal. Zoals altijd werden op de afsluitende dag de prijswinnaars in het zonnetje gezet !

 

Op  vrijdag 27 november was de finale van de jaarlijkse voorleeswedstrijd. Tijdens de kinderboekenweek zijn we begonnen met de voorselecties. Aidan, Roy, Natascha  en Indy zijn de winnaars geworden in de eigen groep en tijdens de finale in het studiecentrum hebben zij het tegen elkaar opgenomen. Alle vier hebben een stukje uit hun favoriete leesboek voorgelezen.

 

De jury heeft uiteindelijk de keuze op Indy laten vallen. Zij las goed en duidelijk voor en nam het publiek mee in de spanning van het boek. Indy zal onze school in de bibliotheek vertegenwoordigen tijdens de volgende ronde tussen alle Velsense scholen.

 


Sinterklaas en kerstfeest  -  een gezellige foto-impressie  -  december 2014.


Optredens voor Serious Request  -  kerstactie  -  december 2014

Het kerstfeest 2014 op school was anders dan andere jaren, maar niet minder gedenkwaardig. De landelijke actie voor Serious Request was dat jaar in Haarlem en omdat het zo dichtbij was hadden we als school besloten aan deze actie deel te nemen op een speciale avond met een speciaal programma. Dit jaar dus geen kerstdiner, levende kerststal of kerstliedjes, maar een groots opgezette actie getiteld: Franciscus got talent night. Veel hulp kregen we van ouders (opbouwen podium, hand- en spandiensten), oud-leerlingen (verkoop van munten voor de optredens op het hoofdpodium, hulp in de klassen) en sponsors (vrijwillige bijdrage van allerhande zaken als beeld en geluid, schmink, drukwerk van de kalender, podiumoverkapping, fruit t.b.v. de smooties en ga zo maar door).

De leerlingen hadden vele activiteiten bedacht om zoveel mogelijk geld op te halen. In totaal waren er 34 verschillende activiteiten tijdens de slotavond. De kleuters hadden bijv. een grabbelton gemaakt, waar voor een klein bedrag gegrabbeld mocht worden, elke klas maakte kerstknutsels die ook weer voor een klein bedrag werden verkocht, er was een dansworkshop o.l.v oud-leerlingen, de toekomst werd voorspeld door twee waarzegsters, je kon worden geschminkt of op de foto, oud-collega Henk de Ruijter had uit eigen verzameling een compleet "Franciscus-museum" ingericht, buiten op het plein werden gedurende de hele avond verschillende dansvoorstellingen gegeven en ga zo maar door. Het werd een wervelende en gedenkwaardige avond met een super opbrengst :  € 5016,91  Gaaf !!  Vlak voor de kerst werd de cheque door een aantal leerlingen afgegeven bij het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem.

Boerenkoolfuif groep 7  -  6 februari 2015.

Een gezellige avond voor groep 7 als afsluiting van het schooltuintjesproject. Lekker een bordje boerenkool eten, spelletjes spelen, kijken naar toneelstukjes en tenslotte even lekker los op de dansvloer !


Voor de laatste keer: Carnaval !!  -  11 februari 2015.


Schoolbasketbal  -  februari 2015.
Tutorlezen groep 3 en 4 samen met groep 8  -  18 maart 2015.

Een beproefd recept. Twee keer in de week gaat een leerling uit de groepen 3 en 4 samen lezen met een leerling uit groep 8. Een beginnend lezer vormt samen met een geoefend lezer uit groep 8 een vast koppel en zij lezen twee keer in de week een half uur lang intensief. Het is bedoeling dat de jongste leerling zo veel mogelijk leest op een goede manier; ze moeten echt leeskilometers maken! Tijdens en vooral ná deze activiteit zien we de leerlingen van de groepen 3 en 4 met sprongen vooruit gaan en daar zijn zij, maar óók de leerlingen van de groepen 8 supertrots op.   Dit blijkt een zeer waardevolle werkvorm, zowel voor het lezen als voor het sociale aspect !Groep 8 bezoekt het stadhuis  -  20 maart 2015.

Het stadhuis in Velsen is natuurlijk een markant gebouw en we weten allemaal wel dat de gemeenteambtenaren, de burgemeester en de wethouders daar hun werk doen, maar wat doen ze nu precies ? Groep 8 bezocht het mooie Velsense stadhuis en kreeg uitleg over het gebouw en de werkzaamheden van de diverse ambtenaren.

Een interessant uitje!


Gezamenlijk thema : zang  -  flashmobs en slotoptreden  -   9 april 2015.

Dit jaar houden we ons met z'n allen bezig met zang en dus opende het team dit thema in stijl. Op de eerste dag van dit thema werden de kinderen 's ochtends voordat de school begon getrakteerd op het lied "Happy" dat werd gezongen door alle meesters en juffen onder leiding van Jantje van der W. Enkele teamleden begonnen klein en zachtjes en steeds meer meesters en juffen gingen meezingen, waarna ook ouders en kinderen inhaakten: het principe van een flashmob. Daar werd onder de bezielende leiding van Jantje in alle groepen aan gewerkt en er klonken flashmobs op verrassende locaties, o.a. in de bibliotheek, op de markt, op de trappen van de Hema en bij Albert Heyn. Als afsluiting verzamelden alle leerlingen zich op Plein 45 voor een groots optreden van heel veel ouders. Wederom een gedenkwaardige gebeurtenis !


Schoolvoetbal: voorrondes en finale meisjes  -  16 april 2015.

Ook dit jaar is het beste beentje weer voorgezet en nam de Franciscus deel aan het jaarlijkse voetbaltoernooi met 10 teams. Er werd enthousiast en sportief gestreden en ook dit jaar zagen we weer dat de meisjes het beter deden dan de jongens; het kon bijna niet beter, want twee teams stonden in de finale. Tegelijkertijd werd op veld één gespeeld door de meisjes van groep 7/8 en op het tweede veld door de meisjes van 5/6 en allebei tegen de Parnassia. Als toeschouwer kwam je ogen te kort. De meisjes van 7/8 speelden een heel spannende wedstrijd, die lang gelijk op ging. Uiteindelijk won de Parnassia net met 4-3. Op het andere veld was de strijd minder spannend, want de dametjes van groep 5/6 scoorden er lustig op los en wonnen uiteindelijk met 7-0. Gefeliciteerd allemaal! Zes weken later deden onze kampioenen van 5/6 mee aan de districtsfinales in Uithoorn en behaalden daar een verdienstelijke tweede plaats. Dan ben je dus toch wel mooi tweede van Noord-Holland ! Topprestatie.


In gesprek met ..........   -  23 april 2015.

Op donderdag 23 april zijn onze leerlingen van groep 8 in gesprek gegaan met ouderen die als kind de 2e wereldoorlog hebben meegemaakt. In de klas was het thema voorbereid en gewapend met allerlei vragen gingen ze naar de bibliotheek. De verhalen die de ouderen vertelden waren erg boeiend. De leerlingen hingen aan hun lippen. Het was regelmatig emotioneel, maar gelukkig was er af en toe ook ruimte voor een lach.  Wat onze leerlingen te horen kregen, was het echte leven in oorlogstijd. Daar kan geen boek tegen op.  Het was een bijzondere middag, een middag om nooit te vergeten.Dag Berend  -  29 april 2015.

Berend is in 2003 begonnen als conciërge op de Franciscusschool en gedurende een periode van ongeveer 10 jaar heeft hij veel nuttige taken uitgevoerd. Het ging niet altijd even gemakkelijk voor hem, maar je kon altijd op Berend rekenen.  De laatste jaren heeft Berend het zwaar gehad. Op 29 april 2015 was de strijd eindelijk gestreden. Dit alles als blijvende herinnering.Chromebooks in de school  -  30 april 2015.

 

Op vrijdag 30 april heeft groep 4b een start gemaakt met het werken met de nieuwe Chromebooks in de groep.

 

Na de vakantie worden de Chromebooks in alle groepen ingezet. Het zal een nieuwe impuls aan het onderwijs op de Franciscusschool geven.

 


Volleyballende meesters en juffen  -  6 mei 2015.

 

 

Het team van de Franciscusschool heeft zich van zijn sportieve kant laten zien.

Er werd een volleybaltoernooi georganiseerd voor alle basisscholen in Velsen. De Franciscusschool trad met twee teams aan in de strijd.

Helaas werden wij geen eerste, maar er is wel heel sportief gestreden. 


Sportdag bij Suomi  -  5 juni 2015.


Schoolkamp groep 8 naar Heino  -  juni 2015.

                    1. Ingang.  2. Receptie.  3. Minigolf.  4. Restaurant.  5. Winkel.  6. Sporthal.  7. Zwembad.

                    8. Bioscoop.  9. Kampvuur.  10. Bar.  11. Disco.  12. Pizzatoko.  13. Sportveld.  14. Dierenweide.

                   15. Ponytrail.  16. Challange outdoorpark.  17. Recreatiemeer.  18. Challangerun.


Musical groep 8  -  "De DJ draait door"  -  25 juni 2015.

Het verhaal:

De DJ draait door speelt zich af in een discotheek, waar op het jubileumfeest een bijzondere gast zal optreden: 

de beroemde DJ Armina. Zij draagt altijd een masker en niemand weet wie ze eigenlijk is. Alleen vervelend dat die boze buren steeds komen klagen over de herrie.  ‘Noem me toch geen hoogheid!’, fluistert DJ Armina tegen haar assistente als ze de draaitafel hebben bekeken in de discotheek. Want DJ Armina is eigenlijk kroonprinses Azalea! En haar ouders vinden het maar niks dat ze van moderne muziek houdt. Hoe zal dit aflopen ?


Terugblik  -  uit het afscheidsboek van groep 8  -  juli 2015.

Groep 8b nam afscheid van de Franciscus met een speciaal afscheidsboek. Daarin opgenomen een terugblik op acht jaar Franciscusschool. Deze wilden wij u niet onthouden.De groepen van 2014 - 2015.