Schooljaar 2023 - 2024.


Groepen 8 krijgen masterclass over windenergie  -  28 september 2023.


Kinderboekenweek 4 t/m 15 oktober 2023.

 

Dit jaar een thema dat lekker dicht bij de kinderen stond. Op school zijn we creatief bezig geweest met allerlei onderwerpen horend bij dit thema. 

Uiteraard was er op 11 oktober weer de traditionele kleedjesmarkt. Tijdens een gezellige en goedbezochte markt konden de kinderen hun uitgelezen boeken tegen een mooi prijsje verkopen en hadden de ouders de kans om voor datzelfde mooie prijsje de boekencollectie van hun kinderen aan te vullen. 


Groep 8 op bezoek bij PET  -  6 oktober 2023

In groep 8 orienteren de leerlingen zich op het voortgezet onderwijs. Eén van de activiteiten is het bezoeken van de PET : een soort markt waarop kennis gemaakt kan worden met allerlei, vooral technische beroepen. 


De laatste loodjes van de groepen 6 in de schooltuin  -  13 oktober 2023.

  

Op deze stormachtige dag hebben we voor de laatste keer gewerkt in de schooltuintjes.  Er zijn nog pompoenen en zonnebloemen geoogst en een aantal kinderen hebben de laatste appels van de bomen geplukt. Op vrijdag 20 oktober gaan we die appels verwerken in een heerlijke appeltaart, die een aantal moeders thuis voor ons gaan bakken en dan ........... een smakelijke afsluiting van het schooltuintjesproject.


Groep 8 op bezoek bij het Technische College Velsen - 20 oktober 2023.

Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen in groep 8 de gelegenheid krijgen om zich te oriënteren op het voortgezet onderwijs. Daarom bezoeken we door het jaar heen verschillende scholen voor voortgezet onderwijs voor een open lesmoment of een knutselmiddag, zodat leerlingen een goede indruk krijgen van een bepaalde school. Ze proeven de sfeer, verkennen het gebouw en zijn lekker actief bezig. Vandaag opende het TCV haar deuren voor ons en mocht er geknutseld worden aan een knikkerbaan of een windmobiel. 


Techniek in 5B  -  6 november 2023

 

 

Twee docenten van het Technisch College Velsen hebben in groep 5b een heel leuke techniekles gegeven. De kinderen mochten een flipperkast maken en hebben hier met veel enthousiasme aan gewerkt.  De resultaten zijn het bekijken meer dan waard. 


St. Maarten in het studiecentrum - 10 november 2023.


Pepernotenbakkerij op de Franciscusschool  -  5 december 2023.

                                                 Bron: Jutter 6 dec. 2023. Tekst en foto's van Charlotte Bijenveld, journalist bij de Jutter.

IJmuiden - Sinterklaas is vandaag weer vertrokken naar Spanje, maar wat laat hij prachtige herinneringen na. Zo ook aan de kinderen van de Franciscusschool in IJmuiden. 

 

Daar kwam Sinterklaas gisteren samen met tien pieten om een geweldige scene uit hun leven te laten zien aan de onderbouw. De gymzaal van de school was door de eventmanagers Sylvia en Wilma volledig omgetoverd tot een pepernotenbakkerij. Van Banketbakker Beeksma en Boulangerie Oscar mocht de school meelzakken en andere bakkersattributen lenen om het helemaal echt te maken. Er was alleen één probleempje: Bakpiet was vreselijk ziek. Maar zoals altijd vinden de creatieve Pieten wel een oplossing, dus gingen Pietje Precies en Pietje Paniek voor het eerst van hun leven de pepernoten voor de kinderen bakken.  Alles ging goed, maar Malle Pietje probeerde roet in het eten te gooien door de suiker en het zout te verwisselen.  Maar gelukkig waren de Franciscuskinderen oplettend en konden ze dat voorkomen. Wat leefden alle kleuters mee met dit spannende verhaal! Uiteindelijk kwam alles goed en hadden alle 475 kinderen heerlijke pepernoten. 

Pietendisco.

 

Omdat het een grote school is met elf groepen onderbouw hebben de Pieten het toneelstukje maar liefst acht keer opgevoerd, maar ze bleven iedere keer enthousiast en energiek alsof het de eerste keer was. Iedere klas sloot af met een gezellige Pietendisco, zodat de kinderen heerlijk konden swingen en moe maar voldaan weer met de juf mee naar hun eigen klas gingen.

 

Uiteraard kregen de kinderen ook allemaal een cadeautje namens de school: alle kinderen uit de onderbouw kregen een eigen cadeau én alle twintig groepen van de school (onder- en bovenbouw) kregen dit jaar een door de groep zelf gekozen groepscadeau. Ook aan de bovenbouw was natuurlijk gedacht. Vanaf groep 5 maakten de kinderen een surprise voor een klasgenootje.  Een tweetal Pieten kwam in de bovenbouwgroepen kijken wat voor prachtige cadeaus ze gemaakt hadden en deelden de groepscadeaus en zakjes pepernoten uit. 

 

Aan het eind van de dag om 14.20 uur kwamen de ouders de uitgelaten kinderen weer ophalen op een gezellig schoolplein vol muziek en Pieten en alle kinderen die dat wilden mochten individueel op de foto met Sinterklaas en zijn Pieten. Zo was het voor iedereen een groot feest, zoals het hoort. Tot volgend jaar , Sinterklaas. 

Een foto-overzicht van wat er verder op school gebeurde tijdens dit Sint-festijn.

Dit jaar in het zonnetje: de prachtige surprises van groep 8a.


"Kookles" voor groep 6a  -  7 december 2023.

 

De leerlingen van groep 6a hebben besloten dat ze dit jaar het kerstdiner zelf willen samenstellen en bereiden. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe het er in een professionele keuken aan toe gaat, dus was het supergaaf dat we een bezoek mochten brengen aan de keuken van Grand Café Staal op de Lange Nieuwstraat. 

De leerlingen keken hun ogen uit en alle vragen werden beantwoord door de medewerkers van het restaurant. We zijn een stuk wijzer geworden en verheugen ons op het kerstdiner.

 


Kerst 2023 :  sfeerbeelden kriskras door de school heen  -  21 december 2023.


Dubbelzeskamp 2023  -  28 december 2023.

Prijs voor het best verklede team.

    Acht dames uit 6b : derde prijs!

De winnaars uit 5a:  The Avengers!Onze kleinsten op bezoek bij de muziekschool  -  17 januari 2024

We zijn op bezoek geweest bij de IJmuider Harmonie. We hebben geluisterd naar verschillende instrumenten en de kinderen mochten zelf ook op muziekinstrumenten spelen. Verder hebben we ook nog geluisterd naar het muziekstuk "de vier jaargetijden" en de kinderen moesten raden welk jaargetijde ze hoorden. Leuke activiteit! 


Herhaalde kennisgeving: "Het komt steeds dichterbij"  -  1 februari 2024

Het 100-jarig bestaan van de Franciscusschool komt steeds dichterbij en daarom

zijn we nog steeds op zoek naar oud en nieuw materiaal voor onze geschiedeniswebsite. 


Het is weer carnaval. Alaaf!!  -  16 februari 2024.

Na een carnavalloos tijdperk van acht jaar was het eindelijk weer zover. De verkleedspullen, de spelletjes en de carnavalsmuziek werden weer tevoorschijn gehaald en we mochten er weer tegenaan. Hopelijk gaan we weer op weg naar een nieuwe traditie!!  


Schoolvoetbaltoernooi  -  11 maart t/m 12 april 2024.

Ook dit jaar nam de Franciscus weer met veel teams uit de groep 5 t/m 8 deel aan het jaarlijkse schoolvoetbal-toernooi. Na veel wedstrijden - met wisselend succes -  in de voorrondes, de kwartfinales en de halve finale bereikte één team de finale: de meisjes van de groepen 7 en 8 !  Op 12 april was de finale in het Telstarstadion en na een spannende finale kwamen "onze" dames als winnaar tevoorschijn. Van harte gefeliciteerd !


De groepen 5 naar het Zee- en Havenmuseum  -  12 maart 2024.

Een zeer geslaagd bezoek. Leerzaam, leuk en actief. Een foto-impressie!


Paasviering door de school heen  -  28 maart 2024.

Uiteraard staan we tijdens de paasvieringen stil bij de verhalen die passen bij deze periode, maar er is ook ruimte voor een gezellig paasontbijt en bijpassende toneelstukjes. De kinderen (en hun ouders) hebben weer bijzonder goed hun best gedaan om een zo lekker en mooi mogelijk ontbijt te serveren. 


Technieklessen in de bovenbouw  -  28 maart 2024

Dankzij een subsidie zijn we in staat om aan de groepen 5 tot en met 8 ongeveer 18 technieklessen te laten geven door een techniekdocent.  Voor iedereen is veel aandacht, want er wordt met halve groepen gewerkt. De andere helft van de kinderen krijgt gewoon les in de klas, tot ze van plek wisselen. Hieronder een foto-impressie van de technische kinderen in groep 5b.


Groep 5b tekent over het Noordzeekanaal en de gravers ervan  - 2 april 2024.


Project Wereldgodsdiensten in groep 8  -  8 april 2024.

In het kader van het project Wereldgodsdiensten hebben we een bezoek gebracht aan de Katholieke kerk in Oud-IJmuiden. We werden hartelijk ontvangen en onder de klanken van het grote kerkorgel kregen we wat lekkers te eten en te drinken. We mochten de kerk eerst zelf bekijken en daarna kregen we een rondleiding met uitleg. De gewaden van de pastoor mochten zelfs gepast worden en boven in de kerk konden we zien hoe het orgel bespeeld werd. Alle verzamelde informatie werd meegenomen naar school en gebruikt bij het maken van de bordspelen over de verschillende godsdiensten, zoals o.a. de Islam, het Jodendom en het Boeddhisme. Toen de bordspelen klaar waren,  werden de ouders en andere belangstellenden uitgenodigd voor een gezellige en leerzame spelletjesmiddag. Een zeer geslaagde activiteit. 


De Koningsspelen  -  26 april 2024.

 

De Koningsspelen worden sinds de kroning van onze Koning Willem-Alexander in 2013 in Nederland en de overzeese gebiedsdelen georganiseerd voor alle scholen in het basisonderwijs. Ruim 1,3 miljoen kinderen doen er aan mee, waaronder onze leerlingen. De school mag de sportieve invulling zelf bepalen en heel vaak wordt de dag begonnen met een gezamenlijk Koningsontbijt. De meeste kinderen komen die dag in een oranje- of rood-wit-blauwe outfit, wat de onderstaande plaatjes extra feestelijk maakt. 

Vervolg 2023-2024 in menu 2023-2024 (mei-juli)