Schooljaar 2022 - 2023.  (sept - april)


Democracity met groep 8  -  19 september 2022.

De Velsense gemeenteraad vindt het belangrijk om jongeren actief te betrekken bij de (lokale) politiek. 

Want hoe werkt de politiek eigenlijk en welke rol speelt de gemeenteraad? Om dat te ontdekken is het spel "democracity" ontwikkeld: op een leuke en interactieve manier komen jongeren alles te weten over de lokale politiek en over democratie. Tijdens het spel bouwen de leerlingen samen een fictieve stad. Gaan ze voor bedrijven of juist voor meer groen? Liever een ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus helaas kan niet alles gerealiseerd worden. Tijd dus om keuzes te maken.  Tijdens dit proces leren ze om te overleggen en te overtuigen, om samen te werken en te verwoorden waaróm bepaalde keuzes gemaakt worden. 

 

Ik vond het super leuk bij het gemeentehuis van Velsen.

Het was net alsof we echt in de politiek zaten. We waren ook goed aan het discussiëren. We gingen een stad maken. Je kreeg de tijd om te praten of je bijvoorbeeld een paar bedrijven of een ziekenhuis in je stad wilde. Als je een keus had gemaakt, ging je vertellen waarom het in de stad moest en de andere partijen mochten daar nog vragen over stellen.

Tussendoor hadden we ook een pauze en na de pauze gingen we meteen door. We zaten ook echt in de stoelen van de mensen die daar werken.

(geschreven door Lilli uit 8b)


Politieke toestanden in groep 8  -  23 september 2022

In de groepen acht zijn de leerlingen bezig met het thema "politiek en democratie". In dit kader hebben we ons ook verdiept in onderwerpen als verkiezingen en politieke partijen. Binnen onze groepen werden verschillende politieke partijen "opgericht", die allemaal hun eigen ideeën over allerlei verschillende onderwerpen op een grote verkiezingsposter bekendmaakten. Tijdens een verkiezingsmarkt probeerden de woordvoerders van de verschillende partijen stemmen te winnen voor hun ideeën, waarna er ook echt  verkiezingen plaatsvonden.

Iedere leerling kon - in het geheim - zijn of haar stem uitbrengen op de politieke partij van zijn of haar keuze, waarna de stemcommissie overging tot het tellen van de stemmen. Net als in de landelijke politiek bleek ook hier dat een samenwerking van (drie) verschillende partijen zou leiden tot een meerderheid. Een leerzame activiteit ! 


P.B.S-beloning in groep 4B  -  28 september 2022.

De school is net een maand bezig en nu al hebben de leerlingen van groep 4b voldoende p.b.s.-bandjes verzameld voor een beloning: heerlijk de hele dag knuffelen met je eigen knuffel. 


Met de groepen 8 naar PET  -  6 oktober 2022.

PET staat voor Promotie Evenement Techniek en Wetenschap. Leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs komen naar eventlocatie en nemen deel aan allerlei doe-activiteiten op het gebied van techniek en wetenschap. Deze kennismaking met verschillende vormen van techniek kan de leerlingen helpen bij hun later te maken schoolkeuze. Danique uit groep 8c schreef de volgende tekst:  Bezoek aan PET !

 

We zijn met de bus naar PET gegaan. Ik zat beneden in de bus.

We kwamen bij PET binnen met een lichtshow en toen werd er verteld wat we allemaal konden doen. 

Ik heb in het eerste vak een tol met een soort houder gemaakt en in het tweede vak een kaart die licht kon geven.

Later hebben we een kaartje geprogrammeerd, zodat we "steen, papier, schaar" konden spelen. In het vierde vak was je vrij om te kiezen wat je wilde doen en ik heb toen bij een 3D-printer mijn naam gemaakt. 

We gingen weer terug met de bus naar school en het was een heel gezellige dag!


Herfstwandeling met de groepen 6  -  10 oktober 2022

 

Op dinsdag 10 oktober hebben we met de groepen zes een herfstwandeling gemaakt.  We hadden bij het jeugdjournaal al geleerd dat we niet teveel mee mochten nemen uit het bos, want anders hadden de dieren niet genoeg te eten in de winter en zullen er minder nieuwe bomen en planten groeien. 

Veel kinderen hebben kleurige blaadjes, takjes, eikels, beukennootjes en een enkele kastanje meegenomen. 

Spontaan ontstonden er ook rekengesprekken. "Kijk juf, de schil van een beukennoot verdeel je in vier stukken en één stuk is dan 1/4 deel". Mooi om te zien dat het nieuw geleerde meteen in de praktijk wordt gebracht.                   (tekst geschreven door juf. Trudy).


Kleedjesmarkt Kinderboekenweek  -  12 oktober 2022.

 

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren, een hut bouwen of picknicken in het park, vogels spotten of een moestuintje in je eigen tuin. 

De natuur is overal om ons heen en er is van alles te ontdekken en te doen.  Ook dit jaar zijn er weer heel veel boeken in school over dit uitdagende thema. Natuurlijk was er ook weer een kleedjesmarkt, waar de kinderen hun uitgelezen boeken konden verkopen en nieuwe inspiratie konden aanschaffen. En wat boften we met het weer .........


Schoolkorfbal in de herfstvakantie  -  22 oktober 2022

 

Op zaterdag 22 oktober heeft een team van onze school meegedaan aan het traditionele schoolkorfbaltoernooi in sporthal Zeewijk. 

Het team bestond uit Thomas, Chloe, Mijs, Lieke en Lucy. Ze hebben het goed gedaan en de eerste wedstrijd werd meteen al met 1-0 gewonnen. 

Uiteindelijk zijn ze derde geworden in hun poule.

Een mooie prestatie om trots op te zijn. 


Techniektoernooi  -  25 oktober 2022

 

De groepen 5 t/m 8 hebben deelgenomen aan een techniekwedstrijd georganiseerd door de stichting Atlant.

De opdracht was een brug te bouwen met behulp van satéprikkers, tape en papier, die stevig genoeg was om tussen twee tafels te hangen. De groepen met de stevigste brug mochten naar de finale.

Twee teams van onze school waren aanwezig in de finale en moesten daar een brug bouwen, die sterk genoeg was om een zandzak van één kilo te dragen. Een pittige opdracht, maar het is gelukt. Onze kanjers mogen trots zijn op een mooie tweede plaats. 


Sint Maarten -  11 november 2022

 

Ook dit jaar vieren we natuurlijk weer het feest van Sint Maarten. In de onderbouw maakten de kinderen een mooie lampion om 's avonds mee langs de deuren te gaan en op school mocht er even geoefend worden.

De kinderen gingen met hun lampions en liedjes langs bij de medewerkers van het studiecentrum en ook daar mochten ze een snoepje uitzoeken. 


Groep 8: afsluiting thema "plastic" -  25 november 2022.

 

De groepen 8 hebben zich bezig gehouden met het thema "plastic".  Er is gekeken naar de productie en het gebruik ervan en daarbij natuurlijk ook naar de nadelige gevolgen als de "plasticsoep" en de vervuiling van het milieu. De kinderen hebben in groepjes gewerkt aan een deelonderwerp en dit vervolgens aan elkaar gepresenteerd. Er was ook een creatieve opdracht: het maken van een werkstuk met plastic.

Op vrijdag 25 november werden de werkstukken voorzien van een uitleg gepresenteerd aan de ouders. 


Excursie landgoed Beeckestijn en omgeving  -  29 november 2022.

Op dinsdag 29 november bezochten de groepen 7 het prachtige landgoed "Beeckestijn" en verkenden ze de directe omgeving.  Bij aankomst werd de groep opgesplitst in twee delen. De ene helft werd rondgeleid in en rond het landgoed. "De heer des huize" zelf leidde de kinderen rond door onder andere de hal, de eetkamer en de keuken en vertelde ondertussen over het leven in en rond het huis in de 17de eeuw.  De andere groep ging op de fiets langs allerlei gebouwen op en rond het landgoed zoals bijvoorbeeld de ijskelder en een kapel om uit te komen in het dorp Velsen-Zuid. Ook zij kregen onderweg allerlei informatie van hun deskundige gids. 


Sint op bezoek  -  2 december 2022.

Natuurlijk had Sinterklaas ook dit jaar weer tijd om onze school met een bezoek te vereren.  Juf. Sylvia, Wilma en de dames van de ouderraad hadden de speelzaal omgetoverd in een spannende schatkamer met allerlei cadeautjes. De kinderen van de groepen 1 t/m 4  bezochten de Sint in de speelzaal en na een gezellig samenzijn werden zij verblijd met een cadeautje. 

De kinderen van de midden- en bovenbouw hebben de Sint geholpen  met het maken van mooie surprises en uiteraard ook een  gedicht. Hieronder een overzicht van de feestelijkheden op school, waarbij we groep 8b speciaal in het zonnetje zetten. 

Dit jaar in het zonnetje - de prachtige surprises van groep 8b.

                                                                      Wat er verder in school gebeurde.


Oriëntatie op het voortgezet onderwijs  -  5 december 2022.

De leerlingen van de groepen acht bereiden zich voor op het voortgezet onderwijs. Om de kinderen een goed beeld te geven bezoeken we gedurende dit schooljaar verschillende scholen voor Voortgezet Onderwijs. De kinderen krijgen een indruk van het gebouw en volgen enkele lessen; dit keer op het Ichthus College in Driehuis. 


Groepen 5 op excursie naar "Huis van Hilde" -  20 december 2022

 

 

Huis van Hilde is een archeologiusch museum waar je allerlei wetenswaardigheden tegenkomt die te maken hebben met de oudheid. Het museum bestaat sinds 2015 en is gelegen in Castricum.

Op basis van een gevonden skelet is er een pop en een gezicht samengesteld en deze pop staat bekend oinder de naam Hilde.

De kinderen hebben veel geleerd over het leven in de oudheid. 


Ons Kerstverhaal als film  -  23 december 2022.

Op maandag 19 december heerste er een opgewonden stemming in school.

Sommige kinderen waren wat nerveus en anderen werden juist stilletjes door wat er ging gebeuren.

Veel kinderen liepen er prachtig verkleed bij in kleding passend bij hun rol in het Kerstverhaal.

Iedere jaargroep speelde een muzikale rol in het geheel en sommige kinderen waren uitgekozen om de belangrijke rollen in het Kerstverhaal te spelen; van Jozef en Maria, tot de herders, de drie Koningen en alle andere personages die wij kennen uit het alom bekende traditionele Kerstverhaal.

 

                                                         Op die bewuste maandag waren de filmopnames.

Een compliment voor meester Mathijs is op zijn plaats. Hij speelde prachtig gitaar en zong samen met de kinderen een aantal mooie, nieuwe kerstliedjes. 

Iedere groep kwam naar het speellokaal – dat door Sylvia en Wilma was omgetoverd tot een schitterend filmdecor; compliment daarvoor - om daar “hun” kerstlied te zingen. Tevens werd daar het verhaal eromheen met alle bekende hoofdrolspelers opgenomen. Daarna werden alle scenes in de goede volgorde aan elkaar monteren en op vrijdag 23 december werd de film in alle groepen bekeken en kon iedereen – ook de ouders thuis via een speciale link - genieten van ons kerstverhaal. 

Het kerstverhaal als film! Wat een briljant idee en wat een prachtige herinnering voor alle betrokkenen!

 

Het team van de Franciscusschool wenst u allen heel fijne feestdagen en de beste wensen voor 2023.Kerstontbijt  -  23 december 2022.

Gezellige drukte op het schoolplein. Wachtende ouders worden getrakteerd op warme chocomelk en iets lekkers.


Dubbelzeskamp in sporthal Zeewijk  -  28 en 29 december 2022.

Traditiegetrouw vond in de kerstvakantie weer de dubbelzeskamp plaats.  De kinderen van de groepen 3 t/m 5 zetten hun beste beentje voor op de woensdag en de kinderen van de groepen 6 t/m 8 betraden het strijdtoneel op donderdag. In totaal werden er zes spelen gedaan, waarbij vooral plezier op de eerste plaats stond. 


Letterfeest in de groepen 3  -  31 januari 2023

 

De kinderen van de groepen drie hebben alle letters van het alfabet geleerd, dus  was het tijd voor het letterfeest. Aan alle papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en andere belangstellenden lieten ze horen hoe goed ze een tekst kunnen lezen en alle letters in snel tempo kunnen opnoemen. Ieder kind ging naar huis met een diploma met daarop een mooie letterboom!


Speciale PBS-beloning : heel 8b bakt !  -  2 februari 2023

In groep 8b waren er voldoende bandjes gespaard voor een groepsbeloning en de kinderen maakten wel een heel bijzondere keuze: ze gingen gebakjes en taarten maken. Een leuke en vooral lekkere activiteit. 


Groep 3b gaat verkleed naar school - 3 februari 2023.

Ook in groep 3b waren voldoende bandjes gespaard voor een beloning: leuk verkleed naar school. 


Disco in groep 4b  -  8 februari 2023.

Het regent deze weken PBS-beloningen. De kinderen van groep 4b hadden gekozen voor een gaaf disco-feestje.


Groep 3c gaat naar boerderij Zorgvrij  -  20 februari 2023.

Op maandag 20 februari heeft groep 3c een bezoek gebracht aan  boerderij Zorgvrij en het werd een heerlijke, actieve dag.

We hebben rondgelopen tussen de kippen op zoek naar eieren, bij de koeien konden de kinderen zien hoe de koeien werden gemolken en we mochten de kalfjes de fles geven. 

Maar het heerlijkste moest nog komen: met de eieren, de melk, de boter die de kinderen zelf al schuddend hadden gemaakt en het meel dat eerder was meegenomen bij een bezoek aan molen "de Zandhaas" hebben we pannenkoekbeslag gemaakt en hebben we gesmuld van de heerlijkste pannenkoeken.

Weer een onvergetelijke dag!


Carnaval in groep 6a  -  24 februari 2023.

Niet zo lang geleden werd carnaval bij ons op school op grote schaal gevierd met altijd prachtig verklede kinderen. Groep 6a hield deze traditie een beetje in stand (hoewel het na woensdag eigenlijk niet meer mag - vastentijd!)

Ook de groepen 3 vierden carnaval en wel op (as)woensdag 22 februari. Drie leuke groepsfoto's.


Lege flessen-challange t.b.v. het kamp van groep 8  -  10 maart 2023.

Ook op school merken we de invloed van de inflatie en de stijgende prijzen, waardoor ook het kamp van de groepen 8 duurder uit gaat vallen dan we gewend zijn.

Een hogere bijdrage vragen aan de ouders was geen optie, dus gingen de leerlingen van de groepen 8 zelf aan de slag. Er werd een lege flessen-challange bedacht, waarbij de drie groepen 8 gedurende een periode van ongeveer twee maanden probeerden zoveel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen met het inzamelen van lege flessen.

Groep 8c mocht gaan strijken met de eer. Zij wonnen de battle die uiteindelijk totaal € 489,45 opleverde. 

Ons schoolkamp-programma kan nu volledig worden uitgevoerd, dus alle groepen 8 zijn winnaars ! Kanjers, bedankt voor jullie inzet !


Basketbalkampioen 2023  -  18 maart 2023.

   Artikel uit de Jutter van 23 maart 2023. Groep 1-2 a naar boerderij Zorgvrij  -  21 maart 2023

Het begin van de lente! Een betere start dan een bezoek aan boerderij Zorgvrij is niet denkbaar . 


De groepen 5 op bezoek in het Zee- en Havenmuseum  -  23 maart 2023.

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een scheepvaartmuseum in IJmuiden. Het museum is gevestigd in de voormalige visserijschool en toont in dertien zalen verdeeld over drie verdiepingen de geschiedenis en ontwikkeling van het Noordzeekanaal, de haven van IJmuiden, het reddingswezen, de visserij en de maritieme activiteiten. (tekst afkomstig van de website van het museum) 

 

Het was een gezellige en leerzame excursie, waarbij de kinderen een karakteristiek stukje geschiedenis van IJmuiden hebben opgesnoven. 


Groep 8b maakt kunst uit oude apparaten  -  24 maart 2023.

De leerlingen van groep 8b doen mee aan een kunstproject georganiseerd door Kunstform, een platform voor kunsteducatie dat zich o.a richt op de leerlingen van de bovenbouw van de basisschool.

Twee kunstenaars, Francesca en Jacqueline, begeleiden de kinderen tijdens dit proces. De leerlingen zijn begonnen met het verzamelen van allerlei oude apparaten, zoals computers, dvd-spelers, radio’s enz.

Vervolgens werden die apparaten uit elkaar gehaald en werd gezocht naar onderdelen die gebruikt kunnen worden bij de opdracht: maak samen met een klasgenoot een dier van maximaal 15 cm. groot. De leerlingen zijn nog in de beginfase – het slopen van de apparaten – maar uiteindelijk worden de werkstukken tentoongesteld tijdens het havenfestival en er wordt een film van gemaakt. Wat een heerlijke activiteit.


Ontbijt op school als pbs-beloning groep 3b  -  6 april 2023.

De kinderen van groep 3b hadden weer genoeg pbs-bandjes verzameld voor een beloning en kozen voor een ontbijtje op school. Dan is de laatste dag vóór de paasvakantie wel een heel gezellig moment. 


Paastocht door de school  -  6 april 2023.

Op deze laatste schooldag vóór de (korte) paasvakantie hebben we het paasfeest op een andere manier gevierd, namelijk met een paastocht door de school, waarbij de kinderen allerlei leuke spelletjes konden spelen zoals hints, eieren overgooien, konijntje prik, fluisterspel, zakgooien, paashazenrace en nog veel meer.  

 

Het was een zeer geslaagde ochtend, vooral door de inzet van vele hulpouders - hartelijke dank hiervoor - , de dames van de ouderraad en de enthousiaste leerlingen van groep 8 met de heerlijke drankjes. 

Een speciaal compliment voor de organisatie o.l.v 

Sylvia en Wilma.


Uniek! Franciscus finalist in 3 van de 4 schoolvoetbalfinales - 13 april 2023.

Voor zover wij ons kunnen herinneren is het de eerste keer dat onze school mocht aantreden in 3 van de 4 finales en ...... we wonnen ze alle drie!! Wat een unieke prestatie en een groot compliment voor de spelers, speelsters en begeleiders is op zijn plaats. De meisjes van 5/6 wonnen hun finale afgetekend met een score van 8 - 2. 

Een opmerkelijk feit tijdens die wedstrijd is te lezen in de onderstaande krantenkop:

Ook de meisjes en jongens van 7/8 blonken uit in scoringsdrift:  de meisjes wonnen met 6-1 en de jongens met 6-3.

Menig speler of speelster zal in gedachten al bezig zijn met de volgende stappen: de regiofinales op 17 mei in Nieuw-Vennep, gevolgd door de districtsfinales op 31 mei (locatie nog niet bekend) en wie weet: de landelijke finales op 23 juni op het KNVB-sportcentrum in Zeist.


Vervolg 2022-2023 in menu 2022-2023 (mei-juli)