Schooljaar 2016-2017.


"Overmooi" in Velsen  -  23 september 2016.

Wat is mooi aan Velsen en aan onze provincie Noord-Holland? En wat is lelijk? Onder andere daar hebben we het over gehad bij het evenement "Overmooi". Onze groepen zeven waren exclusief geselecteerd om hier aan mee te werken; eerst op school en als afsluiting op de grote kaart van Noord-Holland. Op school hebben we onze tijd voornamelijk besteed aan de plekken in Velsen die we mooi of leuk vinden en daar zijn mooie tekeningen over gemaakt. Helaas kunnen we maar enkele voorbeelden van die prachtige tekeningen hier plaatsen.  

 

Een mooie overzichtsfoto van Plein 1945 met daarop uitgelegd de kaart van Noord-Holland.

Tijdens de manifestatie op 23 september 2016 werden bewoners, bestuurders, ondernemers en toevallige passanten op een speelse manier uitgenodigd op een andere manier te kijken naar hun vertrouwde omgeving. Tijdens Overmooi namen onze leerlingen deel aan een uitdagend landschapsspel op de reuzenkaart. Mede dankzij het heerlijke weer werd dit een gezellige en leerzame ervaring.Loïs (9 jaar) : Ik vind het gebied bij de watertoren een mooie plek, omdat er een leuke speeltuin bij is.

Manon (10 jaar): Ik vind dit een mooie plek, omdat de watertoren én het weer vaak mooi is.

Lynn (10 jaar): Ik heb deze plataan gekozen, omdat ik deze boom grappig vind.Groep 5a naar de Kennemerduinen - 5 oktober 2016.

 

Op 5 oktober bracht groep 5a een bezoek aan de Kennemerduinen. Eerst met een opdrachtenkaart op zoek naar allerlei plantjes en beestjes, die je zelfs even heel voorzichtig mocht vangen in een plastic potje om ze goed te kunnen bekijken en daarna natuurlijk weer voorzichtig vrij laten. We hebben die ochtend veel geleerd over alles wat leeft in de duinen en gelukkig was er ook nog even tijd om lekker te spelen, rennen en rollen van de duinen rond recreatieplas " 't  Wed". 


Kinderboekenweek  -  "Voor altijd jong!" -  5 t/m 15 oktober 2016.

 

Het thema van de kinderboekenweek 2016 was "voor altijd jong".

 

Leuke activiteiten vonden die week plaats zoals de boekenmarkt en de schrijf- en tekenwedstrijd. Het hoogtepunt was toch wel een spelletjesmiddag in de klas met allerlei "oudere" gezelschapsspelen, die de kinderen samen met hun opa's en oma's speelden.

 

Het team opende deze week in stijl  - 

wij gunnen u een kijkje in de toekomst.Stamppottenfeest groep 7  -  23 november 2016.

De traditionele afsluiting voor de groepen zeven van alle activiteiten in de schooltuintjes. Een foto-impressie.


Sint op bezoek  -  5 december 2016.


Kerst 2016.

Op donderdag 22 december was kerstavond op school anders dan andere jaren. Vanaf 17.00 uur kwamen de kinderen in gezelschap van ouders, broers en zussen en soms zelfs opa's en oma's naar school voor een kerstwandeling door het welbekende verhaal van de geboorte van Jezus. Eerst haalden de kinderen een mooie kerstmuts op en toen kon het beginnen.  De herauten zorgden ervoor dat er niet teveel mensen tegelijk bij de "tableau vivants" terechtkwamen. Eerst was daar de engel Gabriël, die Maria vertelde dat zij een kind zou krijgen. Vervolgens werd verteld dat ieder naar zijn geboorteplaats moest gaan en we zagen Jozef die een ezel ging kopen, zodat de zwangere Maria wat gemakkelijker de reis kon maken. Na een bezoek aan verschillende herbergen, een ontmoeting met de herders, een welluidend lied gezongen door een engelenkoor en tenslotte de Drie Wijzen uit het oosten, eindigde de tocht in de stal, waar Maria en Jozef het kindje aan iedereen konden laten zien en zij wensten een ieder een heel gelukkig kerstfeest.

Dit was een heerlijke ervaring en een groot succes en dat mede door de prachtige kleding die door de moeder van juf Marianne van den B. voor ons met liefde was uitgezocht. Hartelijk dank daarvoor !


Start voetbaltoer groep 7  -  8 februari 2017.

Op woensdag 8 februari 2017 is de zesde editie van de Rabo AZ Voetbaltoer van start gegaan. Dit jaar hebben meer dan 80 klassen met ruim 2.000 leerlingen uit Noord-Holland zich opgegeven voor het maatschappelijk initiatief van Rabobank en AZ. De hoofdaftrap van de regio IJmond werd verricht door AZ-verdediger Rens van E. en vond plaats op de Franciscusschool. De voetbaltoer is een uniek en leerzaam project waarbij leerlingen uit groep 7 gedurende negen weken op een sportieve manier kennis maken met de maatschappelijke thema’s als "omgaan met geld", "voeding", "respect" en "samenwerken & bewegen".
Basketbal in de voorjaarsvakantie  -  20 februari 2017.

In de voorjaarsvakantie vond het jaarlijkse basketbaltoernooi plaats. De kinderen waren erg enthousiast! 

Team 1 is door naar de volgende ronde, zij spelen zaterdag 4 maart de halve - en wellicht ook de finale in sporthal IJmuiden-Oost.  Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats. Wat zou het leuk zijn als ons team door een grote groep supporters zou worden ondersteund. We bedanken de leerlingen en coaches voor hun enorme inzet tot nu toe. Groep 8b op bezoek in Breezicht  -  14 maart 2017.

Dinsdag 14 maart heeft groep 8b een bijzonder bezoek aan woonzorglocatie Breezicht gebracht. Samen met de bewoners hebben zij een overheerlijke lunch verzorgd. De pannenkoeken werden samen met de bewoners gebakken. Het was een hele ervaring voor de groep om deze dag mee te maken. Vooraf aan het bezoek is de leerlingen verteld hoe bewoners soms kunnen reageren en dat dit anders kan zijn dan je gewend bent.

Juf Manouk was ontzettend trots op haar groep. De leerlingen hebben de bewoners een super dag bezorgd.

 De schooltuintjes in !  -  30 maart 2017.

 

Vol enthousiasme zijn de groepen 6 deze week aan de slag gegaan in de schooltuin. Met het prachtige weer is het dubbel genieten voor de leerlingen. Je leert terwijl je buiten bent, een prachtige manier van lesgeven.  Nu wachten of alles goed gaat groeien. 

Er zijn uitjes en aardappelen geplant. Het werd extra gezellig in de schooltuin, doordat er veel ouders een helpende hand kwamen bieden.

 


Gezamenlijk thema: beeldende kunst  -  6 april 2017.

"De klas stelt zich voor"


Bij wijze van uitzondering presenteren we de werkstukken van één groep (7b) op een wat prominentere manier:

                                                                              "mijn huis in onze buurt".


Paasviering in het studiecentrum  -  12 april 2017.

 

Afgelopen week stonden de lessen in het teken van Pasen. Het thema "Genoeg is genoeg" werd in alle klassen behandeld. Ook de paasviering stond in het teken van het thema. Pastor Ton van de Franciscus parochie was deze ochtend op school om samen met ons de paasviering te vieren. Een foto-impressie.

 


Schoolvoetbal meisjes  groep 7  -  een mooie 2e plek  -  13 april 2017.


Koningsspelen  -  21 april 2017.

Op een dag als vandaag is het ontzettend genieten. Vooral van de vrolijke gezichten van al onze leerlingen. Een dagje niet in de schoolbanken, maar fijn sport en spel beleven met je klasgenoten. Hoe leuk is dat? Eerst werd het Koningslied gezongen ondersteund met de daarbij horende danspasjes. Na deze gezamenlijke opening en een heerlijk ontbijt in de eigen groep werden de kinderen verdeeld over vier locaties om daar heerlijk te gaan sporten en spelen. De jongsten bleven op school, de kinderen van de groepen 3 en 4 gingen naar de tennisbaan, groep 5 en 6 ging zich uitleven in Sporthal-oost en onze oudste leerlingen hebben zich uitstekend vermaakt in het zwembad. 

We bedanken onze Koning hartelijk voor deze fijne dag !

Een extra lang filmpje over de koningsspelen van de groepen 3 en 4.


Groep 8b naar het bunkermuseum  -  9 mei 2017.


Volleyballende meesters en juffen  -  12 mei 2017.

 

Gelukkig werd er ook dit jaar weer een volleybaltoernooi georganiseerd door ons bestuur en waren alle scholen weer ruim vertegenwoordigd. Het was wederom een erg gezellig, sportief en ook succesvol evenement, want onze beide teams veroverden de tweede plek in hun poule, dus een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Het was wel jammer dat we dit jaar, door allerlei drukke werkzaamheden, niet één keer hebben getraind en ondanks dat toch een verbetering.....

In 2018 gaan we hopelijk weer trainen.

Ligt dan de eerste plek in het verschiet ???


Schoolreisje Archeon  - een foto-impressie  -  23 mei 2017.


Kleuterfeest  -  24 mei 2017.

Gezellig een dagje met z'n allen naar de speeltuin: lekker smikkelen, leuk geschminkt worden, samen spelen en aan het eind van de dag nog een lekker ijsje. Een waar feest voor onze jongsten !


kamp groep 8  - 7 t/m 9 juni 2017.

Gezellig drie dagen op kamp naar Egmond-Binnen. We hadden daar een heerlijk huis met heel veel speelruimte. Je kon er ongestoord voetballen en jezelf prima vermaken in en rondom het huis. We deden veel leuke spelletjes, zoals levend stratego, het spel met de Muitersteen, maar ook verkleed- en behendigheidsspelletjes. Ook leuk was het bezoek aan Egmond : even lekker shoppen. De Bonte Avond op donderdag was top en op vrijdag op de terugweg gingen we naar de Waterrakkers in Heemskerk. Moe maar voldaan waren op vrijdag rond 18.00 uur weer terug in IJmuiden. 


Afscheidsmusical groep 8 "Niet te filmen" -  13 juli 2017.

Wat moet je doen wanneer je oude bioscoop niet meer zo goed bezocht wordt als vroeger?

Je organiseert een internationaal filmfestival! 

Het programma loopt al snel lekker. Er komen beroemde gasten en er is zelfs een rode loper. Maar dan blijkt dat de hoofdfilm niet meegenomen is uit de filmstudio… Zal de filmrol op tijd teruggevonden worden in de filmstudio’s? In welke filmscènes raken we verzeild?

Ondertussen worden de premièregasten  steeds ongeduldiger. Zal Bioscoop Appelstroop weer de bioscoop worden die het vroeger was? 

We hebben genoten van een fantastisch musical. Dank, groep 8!Dag groep 8 !


Uniek afscheidscadeau voor meester Hans Pullens -  26 juli 2017.

Meester Hans Pullens met Myra en Lisa bij de overhandiging van het cadeau.
Meester Hans Pullens met Myra en Lisa bij de overhandiging van het cadeau.

Op 26 juli 2017 nam collega Hans Pullens afscheid van de Franciscusschool; het was tijd voor pré-pensioen. Drie oud-leerlingen hebben zich toen ingespannen om voor Hans een uniek afscheidscadeau te bedenken. Alle leerlingen die ooit bij Hans in de klas hadden gezeten werd gevraagd een bladzijde te maken voor een speciale “Dit is mijn leven” editie. 

De ingezonden pagina’s waren voorzien van foto’s, verhalen, herinneringen, leuke en nare gebeurtenissen en een persoonlijk woord.  Uiteraard was Hans hier zeer mee verguld en werd door Lisa en Myra uit naam van Hans een uitgebreid dankwoord gepubliceerd op Facebook. Aangezien niet iedereen aan Facebook doet ( Hans al zeker niet! ) menen wij dat we met de plaatsing van zijn dankwoord op onze website vele mensen een plezier doen. De groepen van 2016 - 2017.