Schooljaar 2013-2014.


Pierloop  -  7 september 2013.

De pierloop van 2013 was weer succesvol, want de Franciscus won wederom de scholenprijs. De vijf snelste jongens waren Menno, Julian, Loek, Ivar en Fabian en de vijf snelste meisjes waren Isabella, Isa, Merel, Noa en Robin. We waren met 78 lopers ook weer de grootste groep. Deze knappe prestatie van alle lopers leverde de school weer een mooi pakket met allerlei buitenspeelmateriaal op. Gefeliciteerd allemaal!.Swimming is cool - oktober 2013.

Als vervanging voor het schoolzwemmen heeft zwembad "De Heerenduinen" een schoolzwemprogramma ontwikkeld genaamd Swimming 's cool.  Er wordt eerst in groepen geoefend binnen een bepaald thema

(bijv. "de zee"), waarna er nog lekker veel tijd is voor vrij zwemmen en spelen. Elke groep gaat twee keer per jaar naar het zwembad voor deze activiteit. Trots op  ......  ons kunstproject !  -  najaar 2013.

Het tijdschrift "Juf" voor juffen en meesters in het basisonderwijs heeft een mooi artikel geplaatst over ons kunstproject van vorig jaar "Staal krijgt kleur". De rubriek heet "trots op...." en dat klopt nog steeds voor 100 %.


Allemaal geslaagd !  - 28 oktober 2013.

Tijdens de studiedag kregen alle leerkrachten van groep 1-2 een certificaat uitgereikt in het kader van de vroeg- en voorschoolse educatie. In de afgelopen anderhalf jaar hebben de leerkrachten van de kleutergroepen zich verdiept in de visie op het onderwijs aan het jonge kind. Een intensief traject met een prachtige afloop: alle collega's hebben de cursus met succes doorlopen en zijn trots op hun diploma.

Vanaf januari 2014 wordt de methode "kleuterplein" ingevoerd en dat zal het onderwijsaanbod aan het jongste kind nog meer verbeteren. Proficiat collegae !!


Schooldamtoernooi Velsen - 13 november 2013.

Vorig jaar waren we trotse winnaars van dit toernooi, maar dit jaar moesten we genoegen nemen met de derde plaats.  Toch waren we op een ander gebied wel winnaars: we waren de school met de meeste deelnemers.Krystl wederom op bezoek  -  27 november 2013.

Voor de tweede keer in korte tijd konden onze leerlingen genieten van een uniek mini-concert van zangeres Krystl, de dochter van onze meester Pullens. We boffen toch maar met zo'n meester, want wie maakt dit nou mee? Voor sommige kinderen was het een heel speciaal fan-moment ! Ook meester Bert was zichtbaar onder de indruk!


Sterke actie - november 2013                        Beste "Swimming is cool" logo.Hier zijn we trots op !  - Franciscus hoogste score in IJmuiden  - najaar 2014.


Sinterklaas  -  5 december 2013.


Knutseldag voor de kerst.  -  11 december 2013.

Een speciale knutseldag ten behoeve van kerstmis. Klinkt vreemd, maar dat valt mee. De kinderen knutselden een leuk kerstwerkstuk en de ouders mochten dat vlak voor de kerst "kopen" door het te ruilen voor een artikel voor de voedselbank. Het leuke was dat je deze keer niet in je eigen groep aan het werk was, maar je mocht zelf kiezen wat je wilde maken en dat kon dan ook bij een andere meester of juf zijn. We vonden en vinden het als school erg belangrijk om in deze donkere dagen voor kerst ook te denken aan de mensen die het niet zo breed hebben.


Kerstmis 2013  -  groep 7b als levende kerststal.

Onderstaand stukje bevat delen uit het krantenbericht :

 

Ruzie kregen deze leerlingen van groep 7 van de Franciscus niet over de rolverdeling. Wel moest er geloot worden. Voor de rol van Maria waren vier kandidaten en voor de rol van Jozef moesten juist acteurs worden gezocht.  Het resultaat mocht er zijn: een prachtige levende kerststal, die was te bezichtigen door een ieder die naar school kwam voor het kerstdiner. Meester Hans Haer: "We hebben nog geprobeerd om levende dieren in de stal te krijgen, maar de boeren zijn daar toch een beetje huiverig voor." 

 

Samen met de kerkvieringen en de samenzang op het plein maakte deze stal Kerstmis 2013 heel speciaal ! 


Dubbelzeskamp  -  28 december 2013.

Ieder jaar in de kerstvakantie

organiseert de gemeente dit spelletjesfestijn voor de kinderen van de basisscholen.

Onze leerlingen doen graag mee! Techniekworkshop groep 7 - 16 januari 2014.

Als onderdeel van de promotie van het technisch onderwijs organiseerde het Technische College Velsen workshops voor de bovenbouwgroepen van de basisschool. Deze dag maakte groep 7b kennis met allerlei onderdelen van het technisch onderwijs onder leiding van een docent en enkele studenten van het T.C.V. 


Boerenkoolfeest  -  17 januari 2014.


't is weer carnaval  -  Alaaf!!!  leuke plaatjes kijken  -  21 februari 2014.


Voorleeswedstrijd 2013-2014  -  finale  -  maart 2014.

De voorleeswedstrijd was dit jaar gedenkwaardig. In een spannende voorronde op school won Noa van K. (op de linkerfoto rechtsboven) met klein verschil van de overige kandidaten. De finale in de bibliotheek was een groot spektakel. Helaas werd Noa niet de nieuwe voorleeskampioen, maar haar groep won wel de prijs van "best aanmoedigende klas" en dat betekende dat de kinderen van deze groep op de eerste lentedag werden getrakteerd op een ijsje.Schoolvoetbal  -  finales 17 april 2014.

We beleefden weer een succesvol voetbaljaar; op 17 maart zijn we gestart met tien teams. Slechts twee teams hadden de pech dat hun tegenstanders beter waren, dus we gingen met acht teams door naar de kwartfinales.

Uiteindelijk hadden we in de finales een primeur ! Nog nooit eerder stonden twee teams van dezelfde school tegenover elkaar in de finales. Dan praat je niet meer over winnaars en verliezers. De prijzen werden uitgereikt door Ajax-verdediger Joël V. De foto's tonen beelden van de voorrondes en van de prijsuitreiking ná de finale en alle kinderen met een medaille zijn de winnaars. Trots op de Franciscus ! Zeker omdat we tijdens deze finaleavond ook nog eens de sportiviteitsprijs kregen uitgereikt voor het sportieve gedrag van al onze teams. Als schoolteam slaan wij vooral deze prijs heel hoog aan.


Dammende leerlingen - april 2014.          Start schooltuintjes - april 2014

     Een beetje ondergesneeuwd door het succes van

     de voetballende meisjes, maar ook de dammers

    van de Franciscus verdienen aandacht ! Coach (opa)

    Frans van K. reisde met zijn team af naar de

    halve finales van het Nederlands Scholieren Dam-

    kampioenschap.

    Noa (wat heeft zij een superjaar!), Thijs, Dylan en

    Robin lieten hun hersenen kraken zo goed

    als zij konden en speelden mooie partijen. Helaas

    was de finale net niet gehaald. Toch trots !

  Afsluiting gezamenlijk thema: Theseus en de Minotaurus  -  7 mei 2014.

We weten van onze commissie "kunst en cultuur" dat ze onze leerlingen hoog inschatten en terecht als we terugkijken op het beeldende kunstproject van 2013 "Staal krijgt kleur" en op het dansthema van 2012 "Werelddans", maar om met ruim 400 kinderen een toneelstuk uit de Griekse mythologie te gaan opvoeren in de Stadsschouwburg leek op voorhand zeer ambitieus. Het werd een groot succes, mede door de inzet van heel veel leerkrachten, ouders en vrijwilligers. Het is onmogelijk iedereen bij naam te noemen, maar we maken één uitzondering voor Iris S., die samen met een aantal collega's van kunstencentrum Velsen de regie voerde.

 Dag Lia.

De oudere (oud-)leerlingen en de ouders zullen juf Lia P. zeker nog kennen.

Lia is 38 jaar werkzaam geweest in de onder- en middenbouw en zij zal in onze herinnering blijven als een fijne collega, die lieve kleuterjuf en de juf in groep 3 en 4 samen met juf. Marijke.

In november 2011 heeft juf Lia afscheid genomen van de school, want - zoals zij toen zelf zei -" Het gaat niet meer, het is op!"  Lia deed het vanaf toen rustig aan en genoot van haar leven met Jaap en haar kinderen. Op 19 mei 2014 is Lia op 61-jarige leeftijd overleden. Op de rouwkaart stond: "Mijn lieve schat en onze zorgzame moeder is van ons weggevlogen."


Schoolkamp groep 8 naar Egmond-Binnen  -  20 t/m 23 mei 2014.


Naar de boerderij  -  26 mei 2014.

 

Onze jongste leerlingen waren bezig met het thema "de boerderij" en wat is er dan leuker om een echte boerderij te bezoeken.  Daarom werden ouders, ooms en tantes en opa's en oma's ingeschakeld om de  leerlingen van onze vijf kleutergroepen naar boerderij Zorgvrij te brengen.  Boerderij Zorgvrij is een melkvee- en schapenhouderij met veel aandacht voor zeldzame diersoorten. Zo kom je op de boerderij koeiensoorten tegen die je in Nederland niet zo vaak in de wei aantreft, zoals Blaarkoppen en Aalstrepen. 

De kinderen hebben genoten. Dank voor alle hulp !


Schoolreisje naar Artis  -  10 juni 2014.


Afscheidsmusical  -  "Vrij" -  26 juni 2014.

De grootste boef van de eeuw – Volleder – is gezien. Vlak bij de school. Iedereen tweet, appt en facebookt erover. Maar wie is deze crimineel eigenlijk? Niemand heeft Volleder ooit van dichtbij gezien. Is het een man of is het een vrouw? 

 

Tot overmaat van ramp is ook Robina Hoed gesignaleerd. Zij is voor sommigen een bandiet, voor anderen een superheld. Want Robina steelt alleen spullen die niet meer gebruikt worden en geeft ze aan mensen die er wel wat aan hebben.

Groep 8 trekt zich er weinig van aan. Zij gaan gewoon de afscheidsmusical opvoeren. Maar waar blijft juf Tooske? Zij is veel en veel te laat.

Eerst wordt er gewacht. Dan wordt er rondgebeld. Uiteindelijk ontdekt groep 8 dat juf Tooske op het politiebureau zit. Ze is betrapt terwijl ze op het schuurtje van haar buren zat. Juf had een heel duur horloge in haar handen en alle ruiten om haar heen waren gesneuveld. Zijn juf Tooske en Volleder dezelfde personen? Dat kan toch niet? Of is juf Tooske eigenlijk Robina Hoed?

Groep 8 twijfelt, maar meester Ramon weet zeker dat er hoe dan ook een misverstand moet zijn. Hij loopt voorop, richting politiebureau. Op het bureau van de treurige hoofdcommissaris Patrick (‘met een c en een k!’) zijn nog veel meer vragen te beantwoorden. Want wie heeft de kanarie van meneer Van Drungelen gestolen? En wat heeft mevrouw Rumenzo voor geks in haar tasje?


Afscheid 2013 - 2014


De groepen van 2013 - 2014.